Skocz do zawartości
  • 0

rosyjskie (?) drobiazgi

szczurek_1979

Pytanie

Napisano

drobiazgi znalezione w większości na rosyjskich pozycjach ale i przetoczyły się przez nie również siły niemiecki i operowała na tych terenach nasza partyzantka. Taki trochę groch z kapustą.

powyższe elementy wyglądają jakby jakieś przełączniki, długość ok.22mm średnica okrągłej części ok.12mm. Wykonane z miedzi lub mosiądzu. wewnątrz resztki cieniutkiego szkła. co to może być?

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

drobiazgi znalezione w większości na rosyjskich pozycjach ale i przetoczyły się przez nie również siły niemiecki i operowała na tych terenach nasza partyzantka. Taki trochę groch z kapustą.

powyższe elementy wyglądają jakby jakieś przełączniki, długość ok.22mm średnica okrągłej części ok.12mm. Wykonane z miedzi lub mosiądzu. wewnątrz resztki cieniutkiego szkła. co to może być?

Napisano

taka dziwna srubka z motylkiem" wykonana z mosiądzu lub brązu. długość całkowita ok.48-49 mm, śr, gwintu ok 8 - 8,5 mm, długość gwintu 27mm.jedyne bicie widoczne na lewym skrzydełku. Pewnie trudno będzie określić od czego ale może akurat ktoś coś bedzie o niej wiedział :)

Napisano

a to chyba jakieś okucie wykonane z aluminium, kiedyś już takie znajdowałem ale myślałem że współczesne ale to znalezione na głębokości ok 50cm razem z puszkami po konserwach z ruskiej tuszonki ;)

Napisano

a to przy okazji, wszystkie trzy łuski ze zdjęcia to mosin. Pytanie tylko dlaczego różnią się kryzą? dwie z lewej kryzę mają tak jak by ściętą a ta z prawej półokrągłą? Od czego to zależało? łuska z prawej strony oczywiście bezpieczna...

Napisano

a ten szrocik mnie zaskoczył.Na poczatku myślałem że myśliwska, nawet bicia CB lub CP to raczej austrowegierska produkcja, dopatrzyłem się daty 1884. Bicia. na 12 - wspomniane CB lu CP, na 6. 1884 lub 1894, na 3. i na 9. bicia niewidoczne. Długość całkowita łuski ok.75mm, średnica przy wylocie to ok.13,5-14 mm, średnica kryzy ok.16mm. Co to za łuska?

Napisano
łuska myśliwska to chyba 12,7x76R Nitro Express
http://www.municion.org/500Ne/500Nitro.htm
nie ma identycznych bić ale wg. wymiarów najbardziej pasuje
GR - Georg Roth A.G, Wiedeń, Austro-Węgry

dupka od ruskiego moździeża 120mm:
58 - Московский дроболитейный и патронный завод - Moskiewska fabryka śrutoodlewnicza" i amunicyjna
36 - rok 1936 (dość wczesna produkcja)
http://www.municion.org/morters/morters.htm

Mośki:
3B - Ulianowsk
37 -rok 1937
reszty nie widać ale to juz sam sobie rozszyfrujesz tu:
http://www.municion.org/identificacion/Rusia.htm
Napisano
co do tej łuski niby myśliwskiej to nie jestem przekonany. Kryza jest 4dzielna, podzielona na 4 pola, dwa z nich ledwie widoczne pozostałe mocno nieczytelne. Bicia wyglądem typowe dla amunicji do mannlichera... tylko ta data 1884... no i kaliber, łuska prawie nie zdeformowana, ładny okrągły wylot, i średnica prawie 14 mm... a ta spłonka to byłem przekonany że rakietnica... dzięki Ave za chęć pomocy :)

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 18:36 15-03-2011

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie