Skocz do zawartości
  • 0

stalowe skarby"

szczurek_1979

Pytanie

Napisano

witam szanowne grono. Ostatnio byłem na wypadzie na drugo wojenne rosyjskie pozycje. Ogólnie większość ze znalezisk to raczej złom ale zastanawia mnie przeznaczenie niektórych skarbów". Chociażby ten przyrząd. Znalezisko leśne także nie musi być typowo wojskowe a np. z jakiejś maszyny leśnej lub rolniczej. Widoczna tuleja jest chyba plastikowa lub ebonitowa. Do czego mogło to służyć?

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam szanowne grono. Ostatnio byłem na wypadzie na drugo wojenne rosyjskie pozycje. Ogólnie większość ze znalezisk to raczej złom ale zastanawia mnie przeznaczenie niektórych skarbów". Chociażby ten przyrząd. Znalezisko leśne także nie musi być typowo wojskowe a np. z jakiejś maszyny leśnej lub rolniczej. Widoczna tuleja jest chyba plastikowa lub ebonitowa. Do czego mogło to służyć?

Napisano

a to pojęcia nie mam do czego mogło służyć. Dość gruba blacha, coś ok.2mm wygląda na jakąś osłonę, chociaż moje pierwsze skojarzenie to jakieś siedzisko ale za małe na siedzisko...

Napisano

to na początku myślałem że jakiś uchwyt od gara. Ale po obstukaniu z rdzy i błota stwierdziłem że za delikatne. W mocowaniach były resztki chyba grubej skóry, więc może to jest z siodła końskiego ew z zaprzęgu coś. Łęk?

Napisano
wymiary kilofa... dość mocno skorodowany także podam je w przybliżeniu
dł.całkowita ok.345 mm
szer. płaskiej części ok.55mm
szer. wąskiej części ok 20mm
wymiary otworu: długość 43mm, szer.30mm, głębokość ok47mm

pozdro
szczurek
Napisano
Co do siedziska to pierwsze Twoje skojarzenie najprawdopodobniej było słuszne. Ja stawiam na jego częśc - oparcie. Zobacz ze u podstawy masz otwory na mocowanie poddupia". Ale od czego to??? Szukam pilnie. Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie