filipe75 Napisano 14 Marzec 2011 Napisano 14 Marzec 2011 hajtman dysponujesz takim katalogiem ? daj linka lub podeślij na priwa dzięki.
hajtman Napisano 15 Marzec 2011 Napisano 15 Marzec 2011 Sorry,ten akurat nie jest w necie.To autorstwa mojego znajomego z Ukrainy,kolekcjoner szczególnie grotów włóczni i strzał-to była jego najokazalsza kolekcja.Niestety,zmarł rok temu.Wydał katalog w którym m.innymi są krzyżyki prawosławne i bizantyjskie.nie mogę tego niestety publikować.Pzdr.JuraP.s.Poszukam i umieszczę tu linki opublikowane w necie dotyczace tego tematu.
abcd Napisano 24 Czerwiec 2011 Napisano 24 Czerwiec 2011 Chyba unickie klimaty,wzór takowych przedmiotów praktycznie nie zmieniał się przez kilkaset lat kopiowano toto jeden z drugiego (prawa autorskie wówczas nie obowiązywały),wydatować można teoretycznie sugerując się patyną i miejscem odnalezienia
Jacek1963 Napisano 22 Styczeń 2013 Napisano 22 Styczeń 2013 Mam taki sam krzyżyk z Kunowic woj.lubuskie.Nie jest to zwykły krzyżyk prawosławny, ale sekty (schizmatyków), która odłączyła się od prawosławia.Są to tzw. Staroobrzędowcy. Istnieją do dzisiaj (okol. suwalszczyzny). Znalazłem w Necie polskiego kapłana tej sekty, który wyrysował mi symbolikę krzyża.Do swoich znalezisk robię dokumentację ID w PDF. Tu masz link do mojego ID, tam znajdziesz wszystko:https://docs.google.com/file/d/0B2DQXlHYLEzVX3dOWG5VR2tFcFU/edit
slawgo Napisano 22 Styczeń 2013 Napisano 22 Styczeń 2013 Nooooooo Damian. Szczęka mi opadła. Pięknie to zrobiłeś. Tu następuje głęboki ukłon. Szacunek.
slawgo Napisano 22 Styczeń 2013 Napisano 22 Styczeń 2013 Oczywiście chodziło mi o Jacek1963.....powinienem napisać to duuuuuużymi literemi
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.