Skocz do zawartości
  • 0

Plecak wz.33 ?

grzesiujunior

Pytanie

Napisano

Witam,
ostatnio kolega przyniósł mi plecak, który ściągnął ze strychu i jak twierdzi nic z nim nie robił (że jest to mój dobry kolega to mu wierze). Na klapie są pięknie widoczne pieczątki z data 1938 oraz orzeł w koronie i WP. Kolor też przypomina bardziej musztardowy przedwojenny niż powojenną zieleń. Problem tylko, że jest tam kieszonka jak w powojennych wz.33/50. Czy w przedwojennych też zdarzały się takie kieszonki? Proszę o wszelkie opinie i uwagi.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Łoj, dziwne te pieczątki. Zupełnie nie przypominają typowych odbiorów na przedwojennych tornistrach. Ani jakichkolwiek innych odbiorów na sprzęcie parcianym, materiałowym.

Przedwojenne tornistry kieszonek nie miały.

Zdaje się, że coś tu ktoś kombinował.
Napisano
Tak jak pisał Kowal, ktoś te pieczęcie dostawił a tornister to zwykły wz.33/50.
Stemple 33 i 38 odpowiadają stemplom wewnątrz polskich hełmów (partia 33, rok produkcji 1938).
Podobny stempel WP i orzeł, widziałem na ładownicy do manlichera, ale nie mam pojęcia czy był to oryginał, czy nie kombinacja jak w tym wypadku.
Generalnie misz masz bez żadnego zwiazku z przepisami o cechowaniu materiału.
Napisano
Niektórzy bawiący się w rekonstrukcje na repliki nabijają pieczątki dla oddania efektu autentyczności przedmiotu.Może ten tornister ma przeszłość związaną z jakimś ekonstruktorem"
Napisano

Witam,
ostatnio kolega przyniósł mi plecak, który ściągnął ze strychu i jak twierdzi nic z nim nie robił (że jest to mój dobry kolega to mu wierze). Na klapie są pięknie widoczne pieczątki z data 1938 oraz orzeł w koronie i WP. Kolor też przypomina bardziej musztardowy przedwojenny niż powojenną zieleń. Problem tylko, że jest tam kieszonka jak w powojennych wz.33/50. Czy w przedwojennych też zdarzały się takie kieszonki? Proszę o wszelkie opinie i uwagi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie