Rosforek Posted March 5, 2011 Author Share Posted March 5, 2011 Witam,Znalazłem wczoraj odznakę strzelca woroszyłowskiego. Niestety w takim stanie jak na zdjęciach. Chciałbym ją oczyścić i zakonserwować (według zasady po pierwsze nie szkodzić) i tu pojawia się pytanie jak to zrobić? Nafta? Wd-40? Czy inne metody? Oraz mam pytanie czym konserwujecie łuski? Ja swoje myje z błota i syfu i zostawiam patynę (czyszczę bardziej tylko bicia, żeby były lepiej widoczne), ale wypadałoby je jeszcze zakonserwować. Czy nadaje się do tego przepalony olej? proszę o porady.Za wszelką pomoc dziękujępozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rosforek Posted March 5, 2011 Author Share Posted March 5, 2011 być może zachowała się tarcza Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rosforek Posted March 6, 2011 Author Share Posted March 6, 2011 może autoliza? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hebda Posted March 6, 2011 Share Posted March 6, 2011 czołem,odznaka jest mosiężna z tego co widzę na foto,wyciągnięta z piachu którym obrosła?miałem podobną sytuacji w takim razie.swoją zanurzyłem w fosolu na kilka minut i cały brud odpadłJakbyś zamierzał zrobić podobnie to koniecznie pamiętaj że odznakę musisz pilnować cały czas,wrzuć do fosolu,po pół minucie wyjmij i przeczyść starą szczotką do zębów(lub podobną)jak stwierdzisz że jeszcze potrzeba to znów na kilkanaście sekund do fosolu.Ja tak robiłem,efekty na foto,przed i pozdrów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hebda Posted March 6, 2011 Share Posted March 6, 2011 i po:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rosforek Posted March 6, 2011 Author Share Posted March 6, 2011 Tak Hebda jest w piachu i w rdzy:-[ została wykopana z ziemianki.Bardzo fajny efekt po fosolu. Gdzie mógłbym go zakupić, oprócz allegro? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hebda Posted March 6, 2011 Share Posted March 6, 2011 praktiker,inne większe badziewniki,jakieś sklepy budowlane..może być też odrdzewiacz do stali i żeliwa" ma skład i działanie zbliżone do fosolu i w jednym i w drugim jest ok 30% kwasu fosforowego więc koniecznie pamiętaj i pilnuj kąpieli bo inaczej się rozpuści,jak za długo będziesz moczył to zniszczysz,kwas wyżre cynk z mosiądzu,zostanie miedź która będzie porowata i jasna jak pomarańcza :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rosforek Posted March 6, 2011 Author Share Posted March 6, 2011 ok dziękuję;]zakupie fosol w najbliższym czasie i dodam fotki po zabiegu".pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hebda Posted March 6, 2011 Share Posted March 6, 2011 co do konserwacji,po fosolu umyj odznakę płynem do naczyń,swojej nie konserwowałem,tj nie pokrywałem niczym,powiesiłem jak wyszła,z czasem sama pokrywa się ładną ciemniejszą patyną:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.