Rosforek Napisano 5 Marzec 2011 Autor Share Napisano 5 Marzec 2011 Witam,Znalazłem wczoraj odznakę strzelca woroszyłowskiego. Niestety w takim stanie jak na zdjęciach. Chciałbym ją oczyścić i zakonserwować (według zasady po pierwsze nie szkodzić) i tu pojawia się pytanie jak to zrobić? Nafta? Wd-40? Czy inne metody? Oraz mam pytanie czym konserwujecie łuski? Ja swoje myje z błota i syfu i zostawiam patynę (czyszczę bardziej tylko bicia, żeby były lepiej widoczne), ale wypadałoby je jeszcze zakonserwować. Czy nadaje się do tego przepalony olej? proszę o porady.Za wszelką pomoc dziękujępozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 5 Marzec 2011 Autor Share Napisano 5 Marzec 2011 być może zachowała się tarcza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 6 Marzec 2011 Autor Share Napisano 6 Marzec 2011 może autoliza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 6 Marzec 2011 Share Napisano 6 Marzec 2011 czołem,odznaka jest mosiężna z tego co widzę na foto,wyciągnięta z piachu którym obrosła?miałem podobną sytuacji w takim razie.swoją zanurzyłem w fosolu na kilka minut i cały brud odpadłJakbyś zamierzał zrobić podobnie to koniecznie pamiętaj że odznakę musisz pilnować cały czas,wrzuć do fosolu,po pół minucie wyjmij i przeczyść starą szczotką do zębów(lub podobną)jak stwierdzisz że jeszcze potrzeba to znów na kilkanaście sekund do fosolu.Ja tak robiłem,efekty na foto,przed i pozdrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 6 Marzec 2011 Share Napisano 6 Marzec 2011 i po:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 6 Marzec 2011 Autor Share Napisano 6 Marzec 2011 Tak Hebda jest w piachu i w rdzy:-[ została wykopana z ziemianki.Bardzo fajny efekt po fosolu. Gdzie mógłbym go zakupić, oprócz allegro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 6 Marzec 2011 Share Napisano 6 Marzec 2011 praktiker,inne większe badziewniki,jakieś sklepy budowlane..może być też odrdzewiacz do stali i żeliwa" ma skład i działanie zbliżone do fosolu i w jednym i w drugim jest ok 30% kwasu fosforowego więc koniecznie pamiętaj i pilnuj kąpieli bo inaczej się rozpuści,jak za długo będziesz moczył to zniszczysz,kwas wyżre cynk z mosiądzu,zostanie miedź która będzie porowata i jasna jak pomarańcza :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 6 Marzec 2011 Autor Share Napisano 6 Marzec 2011 ok dziękuję;]zakupie fosol w najbliższym czasie i dodam fotki po zabiegu".pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 6 Marzec 2011 Share Napisano 6 Marzec 2011 co do konserwacji,po fosolu umyj odznakę płynem do naczyń,swojej nie konserwowałem,tj nie pokrywałem niczym,powiesiłem jak wyszła,z czasem sama pokrywa się ładną ciemniejszą patyną:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.