borygoone Posted March 4, 2011 Author Posted March 4, 2011 witam co to dokładnie moze być ?ma piekne steple ...lecz przeznaczenie tego nie znane ..z tego co udało mi sie ustalic to jest to najprwdopodobniej torebka na wczesne maski P.gaz takią bez okularków zakrywające same usta i nos ...ale czy to to ?
borygoone Posted March 4, 2011 Author Posted March 4, 2011 spoko-jak oceniasz ludzi po gramatyce ,ortografi i ilości postów to szkoda gadać....a wracając do torebki to sie zgodze ze moze to byc na osprzet do mośka...dziekuje wszytskim za pomocpozdarwiam bartek
borygoone Posted March 4, 2011 Author Posted March 4, 2011 witam co to dokładnie moze być ?ma piekne steple ...lecz przeznaczenie tego nie znane ..z tego co udało mi sie ustalic to jest to najprwdopodobniej torebka na wczesne maski P.gaz takią bez okularków zakrywające same usta i nos ...ale czy to to ?
borygoone Posted March 4, 2011 Author Posted March 4, 2011 i tu jeszcze jeden carski wojak z takim gadzetem ...co on ma w tej szaszetce????
razwiedczik Posted March 4, 2011 Posted March 4, 2011 Prawdopodobnie bedzie to bandolier na amunicje.
borygoone Posted March 4, 2011 Author Posted March 4, 2011 prosze o jakies potwierdzenie tego co piszecie ,zwracam wasza uwage na fotke wojaka z bandolierą i dwoma ładownicami ....i co jeszcze ma dodatkowo torbe na amo ?to troszke bez sensu...proponuje poszukac w strone pokrowca na maske moze ktoś zna jakąś strone z carskim oporządzeniem ?mi nic sie nie udało znaleść w necie
Skok Posted March 4, 2011 Posted March 4, 2011 Miałem to w ręku (podobnie jak m.in. bandolier na gościu z pierwszej foty) pozbierane przez Niemców pod Tanenbergiem i przez nich ładnie podpisane jako właśnie ładownica. Pozdr
Kamiljan Posted March 4, 2011 Posted March 4, 2011 uważam ze to na opatrunek osobisty bądz tez przyrządy do czyszczenia broni.. poki co szperam w necie w poszukiwaniu jakiegos potwierdzenia
Nadwojciech Posted March 4, 2011 Posted March 4, 2011 Rezerwowa torba nabojowa.Po ichniemu patronnaja sumka czy jakoś tak.oprócz amunicji mieściła pojemnik na oliwę ,końcówkę wyciora i klucz do rozbierania broni.
Kamiljan Posted March 4, 2011 Posted March 4, 2011 możesz jednak miec racje sadzac po grubosci/szerokosci paska - mogloby to sugerowac jakąc wagę...
Skok Posted March 4, 2011 Posted March 4, 2011 Przecież wyraźnie napisałem, ze miałem w ręku. To o jakich pocztówkach piszesz? Po za tym mało mnie interesuje czy Cię przekonałem. Zadajesz pytanie, a ja (czy ktoś inny) z dobrej woli postanawiam odpowiedzieć. To czy Ty to do wiadomości przyjmujesz jest mi delikatnie mówiąc obojętne. Jesteś tu widzę dość świeży i mam dobry dzień więc Ci odpowiem. Widziałem to w muzeum w Bydgoszczy przy okazji wystawy czasowej. Trochę żałuje, że nie porobiłem sobie porządnych fotek. Była tego cała kolekcja z ładną historią. Bagnety, chlebaki, ładownice, maska pgaz. Masz tu fotkę z tej wystawy. Chodziło co prawda żeby uwiecznić bagnet, ale przy okazji zahaczyłem tło. Co do Prusaków to jeśli zdjęli coś z trupa albo jeńca i wyjęli z tego amunicję to chyba wiedzieli lepiej niż Ty czy ja co to jest. Tak w ogóle to mógłbyś dać więcej fotek. Czy ta torebka jest podzielona na dwie kieszonki? Jeśli tak to będzie ładownica... Pozdrawiam i gratuluje fanta
borygoone Posted March 4, 2011 Author Posted March 4, 2011 skok spokojnie ...wez 5 wdechów i nie denerwój sie ..nie ma przegrudek w srodku ani nie widac sladów po odprucu paska ,pytałem o pocztówki bo jak byś w tym temace troszke siedzał to byś wiedzał ze prusaki uwielbiali takie coś jak POCZTÓWKA i czesto sie spotyka pocztówki np:ze zdobycznym sprzetem ...pozatym jesli chodzi o prusaków to z dokładnoiśćą podpisyawnia tez róznie u nich bywało ...od choćby na pocztówkach -sam widzałem jedno ujecie podpisane raz jako front wschodni a raz jako zachodni ...i jeszcze jedno -po czym wnioskujesz ze jestem tu nowy??jestem na tym forum jakieś 5 lat wiec chyba nie taki nowy...pozdrawiam bartek
Question
borygoone
witam
co to dokładnie moze być ?ma piekne steple ...lecz przeznaczenie tego nie znane ..z tego co udało mi sie ustalic to jest to najprwdopodobniej torebka na wczesne maski P.gaz takią bez okularków zakrywające same usta i nos ...ale czy to to ?
15 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.