Skocz do zawartości

Rekonstrukcja WH po 1943r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam postanowiłem załozyć ten wątek/temat bo od dawna zastanawiam sie nad kupnem kopi,repliki MP 44 http://www.militarialodz.pl/sklep/index.php?DepartmentID=38&CategoryID=43&ProductID=577 znalazłem taką oferte,czy cena jest odpowiednia do jakości?

Mam tez kilka wątpliwosci co do umundurowania;
-czy kopia munduru HBT m 43 produkcji szturma jest odpowiednia i czy do takiego kompletu noszono zwykłe feldmutze 43 sukienne.
-czy w latach 1944-1945 noszono saperki do kurtki m43 i czapki tego samego modelu?

-Te osiem stów to chyba cena adekwatna do jakości. Z dużej odległości i po pijaku bym się nabrał;)
-Sturm to średnia krajowa, z pewnością nie wyladujesz za niego w Rekonstrukcyjnych dziwadłach...
-Niezliczone zdjęcia dowodzą, że zestaw: kurtka i spodnie kamuflażowe razem z Feldmutze sukienną to właściwe połączenie.
-W latach 1944- 45 noszono wysokie Marschstiefel, jednak przeważały trzewiki

„…-czy kopia munduru HBT m 43 produkcji szturma jest odpowiednia i czy do takiego kompletu noszono zwykłe feldmutze 43 sukienne…”

Tak, ten produkt STURM’a obleci – szału nie ma, ale jak się nad nim popracuje, to będzie się poprawnie prezentował. Owszem do mundurów drelichowych noszono sukienne czapki polowe M43.
Pamiętaj, że bluzy HBT były przewidziane pierwotnie jako mundury robocze, a dopiero praktyka wojenna wymusiła ich „bojowe” zastosowanie…
Generalnie HBT to odzież na ciepły sezon – więc ja bym się na Twoim miejscu raczej najpierw zastanowił nad zakupem bluzy sukiennej późnego wzoru, bo byłby to bardziej praktyczny / uniwersalny zakup.

„…czy w latach 1944-1945 noszono saperki do kurtki m43 i czapki tego samego modelu?...”

Noszono. Jakkolwiek już rozkazem z 8 sierpnia 1940 roku Niemcy w celu ograniczenia zużycia skóry do jednostek liniowych postanowili wprowadzać trzewiki z opinaczami zamiast saperek, to te ostatnie mimo wszystko były w ograniczonych ilościach produkowane w zasadzie do samego końca wojny. Chociaż tak jak napisał Kolega R51 przeważały zdecydowanie trzewiki.

Pozdro
Hindus

Kolego schneider44-co sie tyczy MP44/STG 44 to mam ten model.Droń ciężka, blacha tloczona w sumie OK. Najwiekszy problem to bezpiecznik-w oryginale skrzydełkowy - tu przesuwny. Podstawa do poprawy to: kolor kolby, nakładki na chwyt i wymiana wkrętów z krzyzakowych na z wypuklym łebkiem pod płaski srubokręt. To doraźnie bez głębszej inwencji. Dla ambitnych i wytrwałych polecam przeróbkę opisaną na forum jedendojednego-tam tez pisze jak przerobić bezpiecznik.Ponadto widziałem na fotach STG tej samej firmy ale juz z drewnianymi nakladkami i prawidłowym bezpiecznikiem-warto poszukać. Niedawno ktoś na forum wklejał linki od sklepu z tą wersją poprawioną. Pozdro!

• 3 weeks later...
Słowo wyjaśnienia. Ta 'ta sama firma' to niemiecki HZA Kulmbach GmbH który robi strzelające repliki tejże broni. Sama fota pochodzi stąd http://www.hza-kulmbach.de/index.php?option=com_content&view=article&id=110&Itemid=117&lang=de i niestety niektóre sklepy bezczelnie ją kradną.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie