Skocz do zawartości
  • 0

Metalowa polska skrzynka, futerał od ?

artyzant

Pytanie

Napisano

Witam, wpadło mi w ręce coś takiego podobno od ckm-u wz. 30 na zapasowe lufy, jednak nie sądzę aby to była prawda.
Niemal na pewno Skrzynka jest polska, ale od czego ?
Poniżej kilka zdjęć, plus poglądowy ze względu na agonalny stan zachowania rysunek z głównymi wymiarami.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Stała, stała :)
Dzięki panowie, czyli od Maksia, zachowane częściowo drewno w środku jednoznacznie wskazuje że służyła do przenoszenia 5 luf,
Skoro już ustalone od czego to prosiłbym o ile to możliwe o zdjęcia takiej skrzyneczki z instrukcji, atlasu ( o ile jest tam omówiona ), oraz owego ilustrowanego słownictwa materiału uzbrojenia, lub jeżeli ktoś posiada w zbiorach taki fant; wnętrza.
Mam zamiar ładnie to odpicować, ale przydały by się zdjęcia ładnie zachowanej osady z środka.
Pozdrawiam
Napisano

Witam, wpadło mi w ręce coś takiego podobno od ckm-u wz. 30 na zapasowe lufy, jednak nie sądzę aby to była prawda.
Niemal na pewno Skrzynka jest polska, ale od czego ?
Poniżej kilka zdjęć, plus poglądowy ze względu na agonalny stan zachowania rysunek z głównymi wymiarami.

Napisano
Na pewno nie do trzydziestki. Być może do Maxima 08, ale to moje luźne skojarzenie. Kiedyś słyszałem o piórnikach na 2 i 5 sztuk do tej broni. I właśnie za piątką bym optował. A nie stała obok niej czasem amunicyjna z 'MARSA'?;)
Napisano

Futerał, nabiera wyglądu, myślałem że otwierany tylko od góry, a tu niespodzianka,od dołu mała klapka na zawiasie, zamykana przetyczką z czworokątnym łebkiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie