dariusz.01 Napisano 26 Luty 2011 Autor Napisano 26 Luty 2011 W okolicy odbyła się jedna z największych bitew partyzanckich podszas II wojny światowej;ok.1500 partyzantów walczyło z ponad 5000 żołnierzy niemieckich wspieranych przez czołgi i artylerię.Coś więcej - może powie ktoś z tych terenów...Ja tam byłem tylko 1 raz , bez sprzętu.pozdrawiam,darek
dariusz.01 Napisano 26 Luty 2011 Autor Napisano 26 Luty 2011 Zanim odezwie się ktoś z okolic Końskich chciałem dodać,że:- bitwa ta rozegrała się 29-30 września 1944r,- większość walczących partyzantów pochodziła z oddziałów AL- był też tam i walczył jakiś oddział Rosjan,Wioska Gruszka jest ok. 8km od Radoszyc.
dariusz.01 Napisano 26 Luty 2011 Autor Napisano 26 Luty 2011 Poczytałem trochę w internecie nt. tej walki i mam mieszane odczucia... Chyba tam sie przejadę we wrześniu.Może ktoś z okolic Końskich poda jakieś wiarygodne fakty.
koleś Napisano 3 Marzec 2011 Napisano 3 Marzec 2011 witam Jeśli chcesz więcej informacji na ten temat POLECAM literature np Leśna Bitwa" seria z tygryskiem jak i mnóstwo innych oczywiście moge polecic Jestem z okolic i znam temat od podszewki
Nadwojciech Napisano 3 Marzec 2011 Napisano 3 Marzec 2011 Darek,niestety nie pomogę.Nie działałem w tamtej okolicy ale myślę że możesz spróbować.Może coś się trafi.Powodzenia życzę.
bjar_1 Napisano 4 Marzec 2011 Napisano 4 Marzec 2011 AL na naszym terenie się nie interesowałem, ale sądzę, że historia itwy" została trochę naciągnięta po 1945 roku...
Patrykheya26 Napisano 4 Marzec 2011 Napisano 4 Marzec 2011 Kolego poszukaj książeczki Gruszka - wrzesień 1944" Wiesława Krajewskiego.
Paweł80 Napisano 5 Marzec 2011 Napisano 5 Marzec 2011 Kolego powiem ci tak,cudów tam nie było. Temat ruszany już przez miejscowych sporo lat temu.
koleś Napisano 5 Marzec 2011 Napisano 5 Marzec 2011 była wielka bitwa trwała całe 10 godzin od początku był jeden cel przetrzymac do nocy i wyrwac sie z okrązenia al nie chciało sie konfrontowac z niemcami wyposazonymi w czołgi ale i tak w ciagu tej bitwy dali niemcom po palic w terenie całe mnustwo militarki pola od sarbic usiane przez odłamki równiez od szostaków na coś więcej nie ma co liczyc zbyt krótko to trwało w lesie pod góre teren przeszukany wiele nie znajdziecie ale pola wciąz kryja mnóstwo zelastwa
Nadwojciech Napisano 5 Marzec 2011 Napisano 5 Marzec 2011 Darek,żeby Cię zachęcić do poszukiwać powiem tylko że o Świnnej Górze też mówili że nie warto.A okazało się że po partyzantach tez można super trafienia mieć.
koleś Napisano 7 Marzec 2011 Napisano 7 Marzec 2011 poszukiwanie w gruncie rzeczy to loteria sprzęt inny tez co innego na mierzy szukając po bitwie na Gruszce mozna tez trafic ciekawą niespodzianke Góra Dobrzeszowska gdzie partyzanci wykorzystywali okopy po powstańcach styczniowych może sprawic miła niespodzianke
dariusz.01 Napisano 12 Marzec 2011 Autor Napisano 12 Marzec 2011 Koleś,podaj proszę jakieś bliższe namiary na tą Górę Dobrzeszowską. Pozdrawiam,
koleś Napisano 14 Marzec 2011 Napisano 14 Marzec 2011 Gruszka leży na północnej stronie Góry Dobrzeszowskiej
dariusz.01 Napisano 26 Marzec 2011 Autor Napisano 26 Marzec 2011 Dziękuje za informacje. Admina proszę o zamknięcie tego wątku.pozdrawiam
dariusz.01 Napisano 16 Kwiecień 2011 Autor Napisano 16 Kwiecień 2011 Czy ktoś z Was zna żyjących jeszcze partyzantów z Al-u, którzy coś wiedzą o tej bitwie ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.