Skocz do zawartości

Gruszka k/Radoszyc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W okolicy odbyła się jedna z największych bitew partyzanckich podszas II wojny światowej;
ok.1500 partyzantów walczyło z ponad 5000 żołnierzy niemieckich wspieranych przez czołgi i artylerię.
Coś więcej - może powie ktoś z tych terenów...
Ja tam byłem tylko 1 raz , bez sprzętu.
pozdrawiam,
darek
Napisano
Zanim odezwie się ktoś z okolic Końskich chciałem dodać,że:
- bitwa ta rozegrała się 29-30 września 1944r,
- większość walczących partyzantów pochodziła z oddziałów AL
- był też tam i walczył jakiś oddział Rosjan,
Wioska Gruszka jest ok. 8km od Radoszyc.
Napisano
Poczytałem trochę w internecie nt. tej walki i mam mieszane odczucia... Chyba tam sie przejadę we wrześniu.
Może ktoś z okolic Końskich poda jakieś wiarygodne fakty.
Napisano
witam Jeśli chcesz więcej informacji na ten temat POLECAM literature np Leśna Bitwa" seria z tygryskiem jak i mnóstwo innych oczywiście moge polecic Jestem z okolic i znam temat od podszewki
Napisano
była wielka bitwa trwała całe 10 godzin od początku był jeden cel przetrzymac do nocy i wyrwac sie z okrązenia al nie chciało sie konfrontowac z niemcami wyposazonymi w czołgi ale i tak w ciagu tej bitwy dali niemcom po palic w terenie całe mnustwo militarki pola od sarbic usiane przez odłamki równiez od szostaków na coś więcej nie ma co liczyc zbyt krótko to trwało w lesie pod góre teren przeszukany wiele nie znajdziecie ale pola wciąz kryja mnóstwo zelastwa
Napisano
Darek,żeby Cię zachęcić do poszukiwać powiem tylko że o Świnnej Górze też mówili że nie warto.A okazało się że po partyzantach tez można super trafienia mieć.
Napisano
poszukiwanie w gruncie rzeczy to loteria sprzęt inny tez co innego na mierzy szukając po bitwie na Gruszce mozna tez trafic ciekawą niespodzianke Góra Dobrzeszowska gdzie partyzanci wykorzystywali okopy po powstańcach styczniowych może sprawic miła niespodzianke
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie