Skocz do zawartości

Azjaci w Wehrmachcie

jack61

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na pewno ich tam nie było. Bo po co ich mieli tam wieźć! Byli arabowie, hindusi itp. Czyli trofiejni zołnierze z tamtego TDW.
Napisano
w ksiazce d-day Stephen E. Ambrose jest opisane jak azjaci dostali sie az do normandi.zostali schwytani przez amerykanow pierwszego dnia inwazji.z poczatku niewiedzieli w jakim jezyku mowia :).
Napisano
bjar mongol jest na zdjeciu pod Thajem a tamten to jest na 99 % chinol.
Wierz mi spedzilem osobiscie w chinach lacznie 3- m-ce .
Napisano
To zdjęcie z Mongołami, albo podobne widziałem w książce Piekałkiewicza Arnhem 1944" i opisane było jako przedstawiające hiwi (hilfswillige). Jak wiadomo hiwi rekrutowali się z dezerterów z armi czerwonej, a tam Mongołów nie brakowało.
Napisano
He he murzyni w Wehrmachcie. Pewnie byli wykorzystywani do zadań nocnych :).
A ci na fotkach to nie żadni jacyś tam mongołowie, chińczycy czy inne skosy tylko zwykli rasowi niemieccy aryjczycy, którzy długo przebywając na lini frontu, w palącym słońcu wypatrywali nieprzyjaciela i mrużyli przy tym oczy (nie mieli okularów przeciwsłonecznych na wyposażeniu)- i tak im już zostało na stałe :).
  • 2 years later...
Napisano
najciekawszą jednostką SS była francuska charlemagne"
oprócz stałego elementu fracuskiego, byli takze mieszańcy z indochin, jeden Japończyk.. a w 1945 dosłownie na kilka dni na stan osobowy dywizji był wprowadzony ochotnik z Mauritiusa-czarnoskóry:)
sprytni niemcy szybko jednak stwierdzili że nawet wobliczu pewnej klęski taki pomagier nie przejdzie...i odesłano go do obozu...swoją drogą to bardzo ciekawa historia i z pewnością warta dogłębnego zbadania...
Napisano
Pamietam że gdzieś czytałem o 809 ormiańskim batalionie Wehrmachtu ejtun", napewno przebywali w Puławach. O ile pamiętam dostali hałery z IWW, a niektórzy rosyjskie mundury. Jak znajdę wrzuce foty.
Napisano
Koło mnie szkolono ostlegiony. I babcia opowiada, że wszyscy którzy tam byli mieli skośne oczy:) Oprócz oficerów oczywiście.
Napisano
Ormianie, Azerzy, Kirgizi, Karajowie, Mongołowie, Kazachaowie, - W końcu wojny wszytkie narodowści ZSRR chyba były w Wehrmachcie. Ostlegionen".

Oczywiście nie wspominając Kozaków, Tatarów......

We Francji skośnoocy to nic specjalnego - spore jednostki wschodnich owarzyszy" walki Niemiec wysłano do walki z partyzantami na Masywie Centralnym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie