Skocz do zawartości

Odznaka Szkoły Podchorążych Szkocja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki za odpis nt. pana Franciszka Kowalczyka.
Zgadzają się z tymi danymi jakie ja miałem.
Nadal jednak pytam o samą absolwentkę SP- szukam informacji nt.autora, decydentów- zatwierdzających wzór, liczby nadań ,
kto je imiennie nadawał,gdzie były robione itp.
Prosze o informacje.
pozdrawiam,
darek
Napisano
Pattern,
Kolego to może ten Dowódca GRH coś wie o tej odznace SP?
Gdzie oni stacjonują? Sorkki, ale niewiele o nich słyszałem. U mnie wogóle nie ma już wojska-najbliżej chyba Kraków...? Ale to pytanie poza konkursem".
Ja jestem całkiem świeżak w tym temacie , więc nie wiem gdzie szukać ?
To co miałem w kieszeni tego munduru - zaprezentwoałem.
pozdrawiam,
dar-ek
Napisano
Mam prośbę Darek nie związaną z tematem.Mógłbyś wstawić ładne zdjęcie guzika od tej bluzy?Jeżeli się da to rewersu także, chociaż kawałka.Pzdr
Napisano

Na razie podrzucam taką fotkę- na tym mundurze są dwa rodzaje guzików (duże i małe).
Trzeba przyznac,że wykonanie jest ekstra.
Teraz dopiero zwróciłem na to uwagę.
Jak poprawię stabilność przy makro wyślę zdjęcie pojedynczego guzika...
Nadal czekam na info od kolegów nt. odznaki SP.

Napisano

Proszę oto i druga strona guzika.
Skąd u kolegi zainteresowanie właśnie guzikiem?
Pozdrawiam i proszę wszystkich,którzy coś wiedzą o odznace Szkoły Podchorążych o info.

Napisano
Są to guziki polskie produkowane w Anglii dlatego mnie zaciekawiły.Co jest napisane na rewersie?pzdr

Jeżeli chodzi o informacje na temat odznaki to bądź cierpliwy, ktoś kto wie kiedyś tu zajrzy:)
Napisano
Mam problem z lepszym zdjęciem- nie chcę odcinać guzika,bo może i nici są z tego okresu.
A obiecałem ,że mundur i wszystko co z nim związane się nie rozejdzie...
Pomyślę jak to zrobic i dam znać.
Pozdrawiam,
darek
Napisano

Koledzy,
dziękuję wszystkim , którzy odwiedzili ten wątek.
Wielkie dzięki także dla kolegów, którzy podrzucili mi informacje dot. Odznaki Szkoły Podchorążych Szkocja.

Liczę, że do zamknięcia tematu otrzymam jeszcze jakieś info.
Na zakończenie, z mojej strony ostatnie zdjęcie-pagon z munduru p.por F.Kowalczyka.
Darek Banta

• 2 weeks later...
Napisano

Koledzy,

podrzucam fragment skserowanej strony dot. utworzenia Szkoły Podchorążych (pytam o odznakę SP), bo uzyskałem informacje dot. tego dokumentu.
Cała strona jest wyżej, ale wówczas nie wiedziałem tego co napisałem poniżej ...
Może to kogoś z Was zainteresuje?
Otóż kserokopia została wykonana w Instytucie Sikorskiego w Londynie.
Stąd właśnie ta - potwierdzająca ten fakt pieczątka z adnotacją, gdzie należy szukać orginału.
Ale kto to skserował,kiedy nie wiem.
Dowiedziałem się jedynie,że zrobiono to dlatego aby odznaka i mundur nie były anonimowe dla obdarowanego nim.

Napisano
Koledzy,
Temat identyfikacji Odznaki Podchorążych Szkocja jest już na forum ponad miesiąc i nie wiem , czy ktoś z Was może mi jeszcze coś podpowiedzieć nt. jej autora, liczby wydań, ewidencji absolwentów, zatwierdzających wzór odznaki itp.
Jeśli wątek ten został wyczerpany i nic już nie wniesie dla nas wszystkich- Dziękuję !
datek b-ta
  • 3 weeks later...
Napisano
Czy ktoś z Was jest jeszcze w stanie pomóc mi w zebraniu informacji nt.odznaki SP Szkocja ?
Liczę,że jeszcze ktoś się odezwie.
Za te dwa miesiące zainteresowania, dzięki.
Darek ban-ta

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie