Skocz do zawartości
  • 0

Dziwny przedmiot z alpaki

p4w3l

Pytanie

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Widok z tyłu. Przedmiot był mocowany do czegoś skórzanego trzema nitami, pod dwoma z prawej są jeszcze pozostałości skóry.

Napisano
No dla mnie dziwne bo nie pamiętam tamtych czasów;) A czemu w Niemczech? Znaleziona daleko od terenu Niemiec, nawet przedwojennych. No i made in USA, Niemcy pewnie robili swoje;) Ale dziękuję koledze bo to rzeczywiście jest jakaś wkładka do buta. A może wie kolega jak działała taka wkładka, tzn. jakiego rodzaju wadę korygowała? No i datowana na okres przedwojenny?
Napisano
Taka wkładka ze znanych mi zastosowań ma dwa. Pierwsza stosowana do butów po to by brzegi buta skórzanego nie ocierały kostki.
Druga tzw korekcyjna (jest nawet stosowana w obecnych czasach) dla osób które mają jedną kończynę krótszą i aby unikać deformacji miednicy itd stosuje sie w celu wyrownania, a u młodych prawidłowego rozwoju postawy.
Ja za młodu takie korkowe cudo nosiłem aby nie mieć nacisku wiekszego na jedną nogę i aby kości się rozwinęły prawidłowo i jakoś poszło ;p

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie