p4w3l Napisano 20 Luty 2011 Autor Napisano 20 Luty 2011 Widok z tyłu. Przedmiot był mocowany do czegoś skórzanego trzema nitami, pod dwoma z prawej są jeszcze pozostałości skóry.
p4w3l Napisano 20 Luty 2011 Autor Napisano 20 Luty 2011 Jeszcze widok z boku. Ktoś ma pomysł co to jest?
dyr.Dymalla Napisano 20 Luty 2011 Napisano 20 Luty 2011 Korekcyjna wkładka do buta, nie była niczym nadzwyczajnym w przedwojennych Niemczech.Dziwne co?
p4w3l Napisano 20 Luty 2011 Autor Napisano 20 Luty 2011 No dla mnie dziwne bo nie pamiętam tamtych czasów;) A czemu w Niemczech? Znaleziona daleko od terenu Niemiec, nawet przedwojennych. No i made in USA, Niemcy pewnie robili swoje;) Ale dziękuję koledze bo to rzeczywiście jest jakaś wkładka do buta. A może wie kolega jak działała taka wkładka, tzn. jakiego rodzaju wadę korygowała? No i datowana na okres przedwojenny?
spid3r Napisano 21 Luty 2011 Napisano 21 Luty 2011 Taka wkładka ze znanych mi zastosowań ma dwa. Pierwsza stosowana do butów po to by brzegi buta skórzanego nie ocierały kostki.Druga tzw korekcyjna (jest nawet stosowana w obecnych czasach) dla osób które mają jedną kończynę krótszą i aby unikać deformacji miednicy itd stosuje sie w celu wyrownania, a u młodych prawidłowego rozwoju postawy.Ja za młodu takie korkowe cudo nosiłem aby nie mieć nacisku wiekszego na jedną nogę i aby kości się rozwinęły prawidłowo i jakoś poszło ;p
Pytanie
p4w3l
Długość przedmiotu około 12 cm.
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.