Skocz do zawartości
  • 0

Odznaka pamiątkowa 42 PP.Oryginalna?

Luftlander

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przede wszystkim z dostępnych źródeł wiemy, że odznaki 42 PP robił Grabski i Gontarczyk.Nakrętka Zygadlewicza pewnie nie jest od kompletu ale to tylko nakrętka.Co do odznaki to powinna być dwuczęściowa - orzeł miniatura grotu sztandaru winien być nałożony.Jakie wymiary? 49x49 czy 40x40.Ciężko jest mi się wypowiedzieć, odznakę znam tylko z książek i zdjęć nigdy nie miałem oryginału w rękach...powodzenia
Napisano
Witam!

Wedle tych zdjęć wygląda na kopię niskiej jakości. Jednak to tylko foty i na pewno głowy za taką ID nie dam ;-)

Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Info oparłem o pozycję Krzysztof Filipow Odznaki pamiątkowe Wojska Polskiego 1921-1939 Piechota",rzeczywiście- święto pułkowe 12 lipca w rocznicę bitwy pod Krzemieńcem,natomiast błąd w druku wprowadził nazwę Krzemienie"(str.39),moja wina,nie doczytałem :)Myślę,że tu największe znaczenie mogą miec wymiary odznaki 1 wersja 48x48mm,druga 40x40mm,nie rozróżniono natomiast wersji żołnierskiej od oficerskiej-cytatOdznaka wykonana w emalii i bez",co niekoniecznie wskazuje(choć można się domyślać)na posiadacza odznaki.
Napisano
Nota bene na str.86 wspomnianej pozycji przedstawiona jest legitymacja odznaki drugiego wzoru i jej rysunek zdecydowanie odbiega od wizerunku ze zdjęcia Luftlandera,co moim zdaniem wskazuje na kopię odznaki,niestety.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie