Skocz do zawartości
  • 0

Podwójna zapalniczka

RPS

Pytanie

Napisano

Czy napis polish invention" należy tu rozumieć jako polski wynalazek" bo znalazłem info że jest angielska.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
5 sztuk zapalniczek, jako pamiątki wyprodukowano" w czasie okupacji, dla zespołu który opracował pm. Błyskawica

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 10:35 21-02-2011
Napisano
Napis na boku zapalniczki PAT.appl.for" oznacza że patent jest w trakcie rejestracji. Może ktoś wie w jakich krajach było takie oznaczenie stosowane.
Napisano
http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CBYQFjAA&url=http%3A%2F%2Fimg.odkrywca.pl%2Fpokaz_watek.php%3Fid%3D645248&rct=j&q=polish%20inventions%20zapalniczka&ei=dL1eTePpHMKzhAeh0L2rDQ&usg=AFQjCNHVUkPYEwdffBqpLEju6b-D81D0Sw&sig2=L-j3odJ_FKlG10qFRTQB8w&cad=rja
Napisano
Do dużej liczby sprzecznych informaji muszę dodać jeszcze to: w regionalnym muzeum taka sama jest opisana jako własność hrabiego Lubomirskiego (przed 1939)
Napisano

A tu moja w podobnym klimacie. Podobno z wyposażenia sapera niemieckiego. Brak widocznych oznaczeń.
Pzdr

Napisano
Znalazłem tą aukcję. Podobna. Może wzorowana na takim modelu jak mój. A może odwrotnie. Myślę że temat jest jeszcze otwarty.
Napisano

fot 3.

Powiedziano mi, że to polska konspiracyjna, ale kilka osób twierdzi, że to niemiecka saperska.
Jaka by nie była fajny i ciekawy przedmiot i 100% sprawny dzisiaj.

Napisano
No właśnie ten osyjski ślad" nie nie daje mi spokoju. Kłamią albo oni albo muzeum Lubomirskich.
Napisano
Название: Duplex
Тип: бензиновая зажигалка с двумя топливными танками, двумя фитилями и двумя кремнями
Материал: алюминий
Год выпуска: 1946
Страна: Англия

-----
rav - porównajcie przekroje - wymiary kształtownika

całe to frezowanie wygląda na podgrzewacz - montowany w prowadnicach

dwupłomieniowość tylko po to by poszerzyć pow. oddziaływania

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie