Skocz do zawartości

Świerklaniec - pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Mam pytanie do odkrywców z okolicy Świerklańca. W okolicy skrzyżowania ul. Brynicka/Tarnogórska na okolicznym polu są wieżyczki, które ciągną się wzdłuż ul. Tarnogórska w kierunku Parku. Czy to są jakieś schrony, bunkry, czy może są ze sobą jakoś połączone. Czy ktoś z Was w nich był i czy coś ciekawego znalazł?:)
Kiedyś jadąc do parku zatrzymałem się i chciałem zajrzeć do nich, ale okoliczna trawa skutecznie uniemożliwiała dostęp.
Pozdrawiam d.jack

• 2 weeks later...
Witam, mieszkam w pobliżu tych obiektów. Niestety w większym stopniu są zasypane i na przestrzeni lat splądrowane, bez ewentualnego wykrywacza metali nic się nie znajdzie.
Z drugiej strony na wschód od kochów przy ul. Brynickiej w lesie w miejscowości Wymysłów jest dużo łatwiejszy dostęp do tych obiektów, prócz tego jest tam duża liczba bunkrów z czego 3 są bardzo blisko siebie.

pozdrawiam

jestem z Wymysłowa, Niezdara jest hmm jakieś 6 może więcej km od Wymysłowa. Nie wiem dokładnie jak są rozmieszczone ponieważ nie interesuję się aż tak fortyfikacją. Bunkry z Wymysłowa i Dobieszowic (wesoła) są blisko siebie. Polecam bunkier z wesołej bo jest tam muzeum, czynne bodajże w ostatnią sobotę miesiąca czy jakoś tak, trzeba by się dokładniej dowiedzieć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie