Przedmiot został znaleziony przypadkiem podczas spaceru po lesie w Kaczycach, województwo śląskie, powiat cieszyński. W jego bezpośrednim otoczeniu nie napotkałem innych znalezisk. Wisiorek ma kształt pocisku - płaska podstawa i owalna góra z przebiciem na rzemień. Wymiary około 4cm wysokości i 0,5cm w obwodzie. Posiada dwie wygrawerowane sygnatury - orła (symbol Luftwaffe) oraz napis Fl.U.V." (Flieger Unterkunft Verwaltug, czyli z tego co wyszukałem w google oznacza on własność kwestury lotniczej"). Wisiorek w chwili odnalezienia zawieszony był na około 7cm skórzanym rzemyku. Dodam, że nie jest zbyt misternie wykonany, widać na nim dużo niedociągnięć. Chciałbym się dowiedzieć do czego mógł służyć, bo mimo starań nie udało mi się uzyskać odpowiedzi na własną rękę. Podejrzewam, że mogła to być plomba, czy jestem w ogóle blisko w swoich przypuszczeniach? Proszę o pomoc i liczę na szybką odpowiedź!
Pytanie
onetwo
Przedmiot został znaleziony przypadkiem podczas spaceru po lesie w Kaczycach, województwo śląskie, powiat cieszyński. W jego bezpośrednim otoczeniu nie napotkałem innych znalezisk.
Wisiorek ma kształt pocisku - płaska podstawa i owalna góra z przebiciem na rzemień. Wymiary około 4cm wysokości i 0,5cm w obwodzie. Posiada dwie wygrawerowane sygnatury - orła (symbol Luftwaffe) oraz napis Fl.U.V." (Flieger Unterkunft Verwaltug, czyli z tego co wyszukałem w google oznacza on własność kwestury lotniczej"). Wisiorek w chwili odnalezienia zawieszony był na około 7cm skórzanym rzemyku. Dodam, że nie jest zbyt misternie wykonany, widać na nim dużo niedociągnięć. Chciałbym się dowiedzieć do czego mógł służyć, bo mimo starań nie udało mi się uzyskać odpowiedzi na własną rękę. Podejrzewam, że mogła to być plomba, czy jestem w ogóle blisko w swoich przypuszczeniach?
Proszę o pomoc i liczę na szybką odpowiedź!
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.