Skocz do zawartości
  • 0

pas

franek8723

Pytanie

Napisano
witam znalazłem ostatnio ten pas z klamrą rosyjski w stodole u pewnej starszej pani z jakiego okresu pochodzi dziękuje za wszelkie informacjie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Fotografia rewersu byłaby bardzo pomocna w identyfikacji. Rodzaj zaczepów i kształt haka. Teoretycznie przyjmuje się, że klamry z hakiem w kształcie litery 'Z' są powojenne od lat 60 w górę, zaś w kształcie litry 'U' wcześniejsze. Twoja jak napisał Kloki wygląda na powojenną.
Pozdrawiam.
Napisano
patrzyłem na pasy te i różne nie znalazłem takiego samego dopatrzyłem się wyrytego na pasie skrótu cm z dużej litery możliwe ze imię i nazwisko właściciela pasa
Napisano
Ten z mojego linku po środku jest taki sam - parciano-skórzany. Chyba, że chodzi ci o malowanie klamry, to jak sam zauważyłeś były różne kolory.
Napisano
Była kiedyś zażarta dyskusja na temat tych klamer, w której nikt w 100% nie udowodnił ich bytności przed 1945 rokiem. Jedyna wzmianka o tych klamrach mówiła, że byly one noszone na skórzanych pasach. Stawiam na powojenny pas. Tutaj fotka 3 rodzajów powojennych pasów:
http://www.rusmilitary.com/images/soldiers_belt.jpg
Napisano
a więc ten z muzeum bardzo jest podobny mój jest skórzany ale nie parciany tylko inny materiał i nie ma żadnych szyć nićmi tak jak te maja

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie