Oskarus Napisano 7 Luty 2011 Autor Napisano 7 Luty 2011 Posiada ktoś jakieś ciekawostki na temat Jelenina orginalne fotki papiery wszystko związane z tą miejscowością?
Swiety82 Napisano 7 Luty 2011 Napisano 7 Luty 2011 Jeśli mogę to nie hirchfeldau" a Hirschfeldau :) Jest trochę zdjęć, zarówno pałacu jak i dworu. Swego czasu była tam jakaś większa firma, miałem u siebie ich etykietę" czy cos w ten deseń. Ciekawostka to artykuł a właściwie długie opowiadanie umieszczone we wspomnieniach pierwszych osiedleńców", gdzie duzo miejsa poświęcono właśnie tej wsi i perypetiom miejscowego PGR:)Dwór w Jeleninie Dolnym znalazł sie nawet na litografii Dunckera. Ogólnie jest kilka miejsc ciekawych, jednak dużo juz przeczesane... http://sagan-niderschlesien.pl.tl/Hirschfeldau.htm
Swiety82 Napisano 7 Luty 2011 Napisano 7 Luty 2011 Co do papierów-przypomniało mi się-ostatnio przeglądałem u znajomego jego starocie" i o ile sie nie mylę to miał dokumenty jakiegoś żołnierza WH z tej mieściny, może i by było tego więcej ale nie przeglądałem wszystkiego...
Oskarus Napisano 8 Luty 2011 Autor Napisano 8 Luty 2011 Kolego Swiety82 są te materiały do wyrwania? odp na meila oskarus@op.pl
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.