cobra10225 Napisano 6 Luty 2011 Autor Napisano 6 Luty 2011 Witam oraz pozdrawiam. Pochodze z Sepolna krajenskiego zawsze intrygowala mnie jedna sprawa a konkretnie chodzi mi o to co sie znajduje w jeziorze sepolenskim jedni mowia ze jest tam zamek inni ze kosciol a inni ze jakis palac. Czy wie ktos cos na ten temat ?? Moze ktos tam nurkowal i zobaczyl cos ?? Moj tata mowil mi kiedys ze jego dziadek mowil mu ze kidys plynal tam malutki strumuk oraz stal tam zamek, w tym zamku byly lochy do krorych prowadzil tunel i pewnego dnia przyszla ulewa krora trwala tydzien a zamek ten znajdowal sie w wawozie i zalalo go. A na historii mowiono nam ze to jest jezioro po lodowcowe.
nomyss Napisano 6 Luty 2011 Napisano 6 Luty 2011 Opowieści o zatopionych/zapadniętych w ziemię kościołach/zamkach etc. są dość popularne jako tzw. legenda/przekaz ludowy czy coś w tym stylu. Najczęściej w domyślnej formie moralizatorskiej np. a zamku siedział wielki Pan. Potężny ale i okrutny pewnego razu zrobił (tu jakąś podła czynność do wyboru) siły wyższe się rozgniewały i zamek wraz ze skarbami zapadł się w toń/ziemię etc". Przypuszczam że to jedna z takich historii ale niewykluczone że w tym miejscu przed wiekami był np. gród i okoliczni mieszkańcy łowiąc ryby w jeziorze wyciągali jakieś garnki i aby wytłumaczyć ten niezwykły fakt wymyślono taką historyjkę. Ale jak mówię (a właściwie piszę) może w tym przypadku jest to opowieść prawdziwa :).
otrong Napisano 6 Luty 2011 Napisano 6 Luty 2011 Prawie każde jezioro w Polsce posiada jakąś lokalną tajemnicę.W jednych są samoloty w innych czołgi, zdarzają się skrzynie wypchane złotem :) w Twoim jest zamek. Niemal każde jezioro ma swoją legendę, ot pierwsze z brzegu:http://www.zbiczno.brodnica.net/glowna.phpwejdź na legendy i poczytaj o jeziorze Retno, niestety nie da się wkleić bezpośredniej linki.a z opowieści starszych ludzi słyszałem już o wielu niesamowitych zatopionych rzeczach. Ps. a tunele podziemne, które prowadzą do innych miejsc, to chyba każdy kościół posiada :)
otrong Napisano 6 Luty 2011 Napisano 6 Luty 2011 nomyss mnie wyprzedził w trakcie pisania mojego wywodu :)
numi5 Napisano 6 Luty 2011 Napisano 6 Luty 2011 To może być legenda jakich wiele,choć w 1359r został tam zbu-dowany młyn, a woda w rzece została spiętrzona.Wtedy zostałyzalane okoliczne tereny i być może jakieś budowle.To mogło być źródłem legendy.Dla pewności polecam archiwa i opracowa-nia historyczne,warto też nasłuchiwać czy pod wodą nie biją dzwony.Powodzenia!
cobra10225 Napisano 6 Luty 2011 Autor Napisano 6 Luty 2011 Moj kolega podobno jak kiedys tam nurkowal widzial pelno cegiel ale nie wiem czy to prawda.
WST 1939 Napisano 6 Luty 2011 Napisano 6 Luty 2011 Cobra to zawsze coś wesołego doda. U mnie w powiecie w jeziorze miał być bombowiec Łoś" :) Cóż... nie badałem hehe. Zawsze jak nic nie znajdziesz to powiedzą Ci magicznę ma dwa dna"
cobra10225 Napisano 7 Luty 2011 Autor Napisano 7 Luty 2011 Ale mnie Pan teraz rozbawil ;d Tez slyszalem o jednym jeziorze ze sa tam trzy tygrysy ale nie mozna ich wydostac bo jest podwojne dno ;d
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.