Skocz do zawartości

Zakup odzczynników do konserwacji metali w Lublinie

spartan200

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Może orientujecie się czy w Lublinie ewentualnie Kraśniku da się kupić następujące odczynniki w małych ilościach : Benzotriazol , Paraloid B44 , Winian sodu , Ksylen czysty do analizy ( czda) .
Pozdrawiam

O firmie Standard czytałem już w necie , trzeba będzie się z nimi skontaktować i zapytać . Ksylenu chciałem użyć jako rozpuszczalnika do benzotriazolu i paraloidu . Poszukałem trochę po forach internetowych i wiele osób twierdzi że to dobry pomysł . Wiem że ten benzo i paraloid rozpuszcza się też dobrze w wielu innych rozpuszczalnikach np. acetonie , toluenie , benzynie ekstrakcyjnej . Ale ważna jest też min. szybkość parowania rozpuszczalnika , jego wrażliwość na wilgoć z powietrza (higroskopijność) itp. jeśli dzieje się to zbyt szybko to po odparowaniu rozpu. mogą powstać niechciane smugi dymki" itp. na konserwowanym przedmiocie. Ksylen zdaje się że odparowuje dosyć wolno więc powinno być ok. Są to moje początki jeśli chodzi o taką , profesjonalną konserwację , jeśli się mylę , poprawcie mnie .
Pozdrawiam

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie