spartan200 Napisano 4 Luty 2011 Autor Share Napisano 4 Luty 2011 Witam . Może orientujecie się czy w Lublinie ewentualnie Kraśniku da się kupić następujące odczynniki w małych ilościach : Benzotriazol , Paraloid B44 , Winian sodu , Ksylen czysty do analizy ( czda) . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bert.F Napisano 4 Luty 2011 Share Napisano 4 Luty 2011 Witam,zapytaj w firmie Standard Lublin ul K.Olszewskiego10,ksylen mają na pewno,benzotriazol chyba też,nie wiem tylko czy sprzedają detalistom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
05mirek66 Napisano 5 Luty 2011 Share Napisano 5 Luty 2011 Spartan200 a do czego stosujesz ksylen ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spartan200 Napisano 5 Luty 2011 Autor Share Napisano 5 Luty 2011 O firmie Standard czytałem już w necie , trzeba będzie się z nimi skontaktować i zapytać . Ksylenu chciałem użyć jako rozpuszczalnika do benzotriazolu i paraloidu . Poszukałem trochę po forach internetowych i wiele osób twierdzi że to dobry pomysł . Wiem że ten benzo i paraloid rozpuszcza się też dobrze w wielu innych rozpuszczalnikach np. acetonie , toluenie , benzynie ekstrakcyjnej . Ale ważna jest też min. szybkość parowania rozpuszczalnika , jego wrażliwość na wilgoć z powietrza (higroskopijność) itp. jeśli dzieje się to zbyt szybko to po odparowaniu rozpu. mogą powstać niechciane smugi dymki" itp. na konserwowanym przedmiocie. Ksylen zdaje się że odparowuje dosyć wolno więc powinno być ok. Są to moje początki jeśli chodzi o taką , profesjonalną konserwację , jeśli się mylę , poprawcie mnie .Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 15 Luty 2011 Share Napisano 15 Luty 2011 A musi być to czysty Ksylen? Ja kupuje w Obi rozcieńczalnik ksylenowy za 8 zł litr, sprawuje się bardzo przyzwoicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.