Skocz do zawartości

Bitwa pod Dzierżoniowem lub Piławą górną?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Czy ktoś chodził z piszczałką w miejscach tej bitwy? jakie były efekty poszukiwań i gdzie mniej więcej się ona rozgrywała.
Napisano
Czytałeś to? http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Dzier%C5%BConiowem Raz miałem okazję podejść pod Rybaka ale jakoś szczęścia nie miałem, a tam chyba wojska pruskie umocniłały się, ale to był wypad w pośpiechu więc efekt marny.Myślę że Pieszyckie lasy mogą być ciekawe, bo pola trochę zaśmiecone. Daj znać na priv o ewentualnych odkryciach lub wypadzie.
Napisano
A ja myślę że jeszcze jakieś kule armatnie lub kolorowe przedmioty przy odrobinie szczęścia mozna trafić. Ale wiekszość tak jak kolega napisał rdza rozpuściła.
  • 11 months later...
Napisano
Bylem tam niedawno z piszczałką i niestety tak jak wszędzie pełno śmieci w okopach i oczywiście dziur po poprzednich kopaczach i kopalnia która połowe góry juz wysadzila i ciezko tam jest szukac bo zaraz jacys ludzie sie pojawiaja nie wiem z kad i trzeba sie chowac po lasach. Proponuje wspólny wypad jestem w Dzierzoniowie jeszcze kilka dni a potem wracam do siebie.
  • 9 months later...
Napisano
Witam...tak jak sądze to jeszcze sporo w ziemi jest ...znajomy szedl z lasu ostatnio i na polu bez wykrywki wyoraną kule armatnią znalazl...osobiscie też pare fantów ostatnio trafilem w tym lesie......także warto pogrzebać w tym terenie...
Pozdrawiam.
Napisano
Niema takiej odleglosci co by pasja i historia nieprzyciągnela:-)
na jednym zboczu okolo 5kg kulek muszkietowych + guziczki. przykrywka od fajki ...ale znajomi wyciagli tam pare srebrniaków Fryderyka.....no i bardziej bym się kierowal w strone Dobrocina od rybiej góry na zachód...w strone stawów Pilawskich ...czas sprzyja bo pola puste.....
Pozdrawiam i zapraszam.
  • 2 months later...
  • 3 months later...
  • 10 months later...
  • 11 months later...
Napisano
Data bitwy to 1762 a pod Rybakiem można znaleść dużą ilość pocisków Dreysea jest to pocisk zespolony gdzie prototypy tej broni armia pruska dostała dopiero w 1838 roku a do pełnej produkcji weszła w 1842 roku więc skąd w takiej ilośći trafia się na tamtejszym polu bitwy w takiej ilośći żę na polu ornym znajdziecie ją gołym okiem jak wiadomo jest to broń ładowana odtylcowo czyli na leżąco stąd możę tak szybka wygrana prusaków
Napisano
Solfernus, gdybyś używał w swej wypowiedzi kropek i przecinków, łatwiej byłoby zrozumieć, o co Ci chodzi - bo ja jakoś nie mogę uchwycić sensu Tego, co napisałeś...
Piszesz, jak mniemam, o nabojach do iglicówki" Dreysego. Uważasz, że to, iż można je znaleźć na polu bitwy z 1762 r. świadczy, że wtedy były używane? Wolne żarty! Prusacy wynaleźli wehikuł czasu? :D Równie dobrze można napisać, że fakt znalezienia radzieckiego pocisku moździerzowego na polu bitwy pod Lutynią (1757) świadczy o używaniu wówczas stosownych moździerzy :-))))
Napisano
Leuthen-Drogi kolego,chodziło mi o bitwę pod Piławą koło Dzierżoniowa, która odbyła się rzekomo w 1762 r ,tak jest datowana.Znajduje sie tutaj pomnik bitwy ,lecz jego losy były różne.Zbudowany został wiele lat po bitwie,przez następne lata brakowało tablicy pamiątkowej w czasach międzywojennych i powojennych. Tablica została wmurowana parę lat temu z obecną datą bitwy 1762.W pamiątkach po bitwie na wystawie w Dzierżoniowie są kule armatnie jak i również kule muszkietowe lecz tradycyjne czyli okrągłe,brak tam wzmianki o innych typach pocisków .Bitwę tą jak i plany i jej przebieg zgłębiłem dosyć dobrze ,stąd wiem że pociski Dreysego są wbite dokładnie w pozycje Austriaków .Niema żadnych innych potwierdzonych wzmianek o jakiejkolwiek innej bitwie w tym rejonie około 1838 lub pózniej.Więc postanowiłem sie tym podzielić z innymi może bardziej doświadczonymi kolegami .Dziękuję za odpowiedz kolego Leuthen .Lutynia i Rosjanie to zbyt długi odstęp czasu aby historia się aż tak pomyliła ,a w moim przypadku to jest możliwe dzięki wojennej zawierusze.Proszę kropki i przecinki;)))
Napisano
Skoro już są kropki, przecinki i inne znaki interpunkcyjne, to teraz czas na lekturę Regulaminu...

Wtedy, może, zauważysz, że Twoje wpisy wymagają akceptacji moda- dopiero wtedy się ujawnią". Klonowanie wpisów nic nie zmieni...
Napisano
Drogi Solfernusie - bitwa z okresu wojny siedmioletniej na wzgórzu Rybak i w jego okolicach jest faktem historycznym, więc nie wiem, skąd Twoje stwierdzenie zekomo w 1762 r.".
To, że na terenie pola bitwy znajdowana jest znacznie późniejsza amunicja do iglicowych karabinów Dreysego może wynikać choćby z faktu, że był to potencjalnie teren ćwiczeń garnizonu pruskiego z Dzierżoniowa (w XIX w. stacjonowała tam piechota). Dodam, że na wzmiankowanym terenie zlokalizowane zostało także co najmniej jedno powojenne zrzutowisko broni z okresu II wojny światowej, której bynajmniej nie używali wojujący tam ponad 180 lat wcześniej żołnierze Fryderyka II i Marii Teresy ;)
Napisano
Drogi kolego Leuthen ,bardzo dziękuję ci za zainteresowanie moim tematem bitwy pod Dzierżoniowem i wysnutą przeze mnie teorią pomyłki dat przez burzliwe losy regionu .Jestem pełen podziwu dla twojej wiedzy historycznej miejsca bitwy i okolicy Rybaka Jestem bardzo zadowolony że dowiedziałem się czegoś więcej na temat tego miejsca .Jeśli kiedyś znów będę węszył w zakrętach historii regionu skontaktuję się z tobą:)) Śmię podejrzewać iż to ty jesteś w posiadaniu wehikułu czasu. Jeszcze raz gratuluję olbrzymiej wiedzy. Pozdrawiam:)))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie