HałaBała Posted January 31, 2011 Posted January 31, 2011 ale o co chodzi? pytasz się czy to meteoryt ja odpowiadam, że nie, więc?
qviatus Posted March 9, 2011 Posted March 9, 2011 a ja mam takie pytanie do wszystkich, którzy znaleźli meteoryty... lub mieli z nimi do czynieniaczy mając ustawioną dyskryminację żelaza przeciętny wykrywacz średniej jakości może zasygnalizować meteoryt? (z tego co słyszałem w meteorytach jest też spotykany nikiel i inne metale kolorowe...czy w przypadku gdy pod cewką znajdzie się meteoryt będzie zasygnalizowany jako żelazo czy jako inny metal...,pozdro
maksiu Posted December 26, 2012 Posted December 26, 2012 odnośnie meteorytów żelaznychhttp://www.woreczko.pl/meteorites/features/glossary-Widmanstatten.htm
HałaBała Posted January 31, 2011 Posted January 31, 2011 wątek ma nazwę METEORYT" dodajesz zdjęcia i pytasz jak rozróżnić więc chyba wszystko jest jasne?
Cezar WW II Posted January 31, 2011 Posted January 31, 2011 niektóre meteoryty są na aukcjach większość raczej pochodzi z poza polski a co do tego to kształt nie za bardzo meteorytowy
K.u.K. Posted February 1, 2011 Posted February 1, 2011 czy na terenach z których pochodzi istniał przemysł hutniczy? mam kilka bardzo podobnych kamieni" z terenów województwa świetokrzyskiego, trafilem tam wrecz na cale pole usiane podobnymi. Też myslalem że to meteoryty bo dosyć ciężkie i przyciaga je magnes, jednak po zapoznaniu sie z historia miejscowosic dowiedzialem sie że jeszcze w poczatkach XX istniało tam hutnictwo wiec w przypadku tych moich to na 99% odpad hutniczy..
numi5 Posted January 31, 2011 Posted January 31, 2011 Istnieje obszerna literatura na ten temat np :http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&biw=1024&bih=578&q=meteoryt+jak+rozpozna%C4%87&aq=f&aqi=g1&aql=&oq=&fp=63b9302e7a1a8231 .Przypuszczam, że jego powierzchnię ufor-mował strumień wody lub powietrza z obecnością piasku.Przyokazji spytam-co to za element w kształcie wydłużonego wal-jest na zdjęciu nr 3.
Question
muslim
12 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.