Skocz do zawartości
  • 0

waga i kozik - pamiątki rodzinne

Dragon125

Pytanie

Napisano

Witam,znalazłem w domu takie oto przedmioty.Waga jest podobno bardzo stara,tak przynajmniej mówi przekaz.Chciał bym się czegokolwiek dowiedzieć o niej,czy jest ktoś w stanie ustalić okres ? może ktoś ma podobną ? Następnym fantem jest kozik po zmarłym pradziadku..żył od 1910 roku ,więc może pochodzić z różnych lat,jest możliwość ustalenia ? Bardzo był bym wdzięczny za pomoc,ciekawi mnie bardzo,a jeszcze bardziej moich rodziców którzy to dostali:)

Dragon

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ta waga to tzw przeźmian". Mój znajomy taką wagą świnie przed szlachtowaniem ogłuszał. Podstawowy wiejski sprzęt o wielorakim zastosowaniu, jak widać ...

Pozdrawiam,
Piotr
Napisano
Co do datowania wagi- może być problem ... To prosta konstrukcja, i waga może pamiętać cara. Inna sprawa, że sprawdzone konstrukcje nie zmieniały się przez długie lata - czasem można spotkać tą wagę, w której za obciąznik sluży żeliwna skorupa drugowojennego granatu ...

Pozdr,
Piotr.
Napisano

Witam,znalazłem w domu takie oto przedmioty.Waga jest podobno bardzo stara,tak przynajmniej mówi przekaz.Chciał bym się czegokolwiek dowiedzieć o niej,czy jest ktoś w stanie ustalić okres ? może ktoś ma podobną ? Następnym fantem jest kozik po zmarłym pradziadku..żył od 1910 roku ,więc może pochodzić z różnych lat,jest możliwość ustalenia ? Bardzo był bym wdzięczny za pomoc,ciekawi mnie bardzo,a jeszcze bardziej moich rodziców którzy to dostali:)

Dragon

Napisano
też tak mówią rodzice,ale jaki okres ? da się to ustalić ? dziadek żył od 1910r. do 2001r. więc trochę spory mamy odstęp czasowy w jakim mógł go nabyć:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie