Skocz do zawartości

Skarpety w wojsku przed 1945 rokiem

Rekomendowane odpowiedzi

Był już na tym forum wątek poświęcony dyskusji O wyższości onuc nad skarpetami". Bez wątpienia jednsk skarpety były używane przed 1945r. Chciałbym aby ten wątek stal się okazją do prezentacji naszej wiedzy na ten temat. Epokowe fotogriafie, wspomnienia, archiwalia (warunki techniczne, instrukcje), wreszcie zdjęcia własnych zbiorów lub eksponatów muzealnych ( :) ) to wszystko muyślę pomoże nam poszerzyć wiedze na ten temat

W Wehrmachcie skarpety używane były już od przed wojny. Co nieznaczny jednak, że nie używano również onuc. Jeden z weteranów wspominał, że zimą dla poprawienia komfortu termicznego stóp zakładał skarpetki, a potem jeszcze owijał stopy w onuce. Latem zaś nosił wyłącznie skarpetki, aż do momentu, kiedy nie dało się ich już naprawić, więc potem musiał chodzić w onucach, które tak szybko się nie zużywały.
Niestety nie wiem czy wszystkim żołnierzom wydawano je oprócz skarpet, czy też był to element wyposażenia pozyskiwany prywatnie przez co bardziej zapobiegliwych żołnierzy.
Interesujące, że po wojnie onuce nadal używane były w armii niemieckiej – widać, że było to bardzo skuteczne rozwiązanie.

Instrukcja zakładania onuc w wojsku niemieckim na obrazku.

Na obrazku regulaminowe wełniane, szare skarpety niemieckie z białymi paskami oznaczającymi rozmiarówkę. Paski te znikły ze skarpet produkowanych w późniejszym okresie. Używano również cywilnych skarpetek.

Pozdro
Hindus

Ja z kolei znam brytyjskie, aczkolwiek również nie wiem od kiedy w tej armii noszono skarpety (choć idąc tropem,że Wielka Brytania była w XIX wieku wielkim ośrodkiem pzremysłu tekstylnego - do tegostopnia, że np na Górnym Śląsku na produkowane w tym kraju sztruksowe spodnie mówiłosię potocznie Manczestry,bo na metkach widniała najczęściej nazwa tego właśnie miasta :) można założyc, że nastapiła to bardzo wczesnie)

Tu akurat skarpety z roku 1944

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie