Skocz do zawartości
  • 0

Mundury

Wlodek2843

Pytanie

Napisano

Witam Odkrywców,

Podczas robienia porzadków znalazłem zdjęcia,które od jakiegoś czasu nie dają mi spokoju.To zdjęcie przedstawia brata mojego Dziadka (z prawej) i pochodzi najprawdopodobniej z lat 1920-30(?).Niestety, nic więcej nie jestem w stanie z tego zdjęcia wywnioskować. Liczę,że za Waszym pośrednictwem uda mi się dowiedzieć coś więcej o wojsku w którym Dziadek i jego kolega służyli. Każda informacja będzie dla mnie bezcenna.Pozdrawiam serdecznie.

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
MO nie dzieliło się na rodzaje służb jak w wojsku np kawaleria, artyleria itd... MO to po prostu MO.Mundury jak widać na pierwszym zdjęciu wcale nie są jednolite a świadczy to o tym, że twój dziadek służył w początkowym okresie w milicji zanim jeszcze sytuacja z jednakowym umundurowaniem konkretnego wzoru się ustabilizowała.Według mnie jedyne co można ustalić w tym wypadku to okres służby(wiele by pomogło jakby ktoś podał dane na temat naszywki naramiennej).Tak jak napisałem według mnie nie dalej jak pierwsza dekada po wojnie.Pzdr
Napisano

Witam Odkrywców,

Podczas robienia porzadków znalazłem zdjęcia,które od jakiegoś czasu nie dają mi spokoju.To zdjęcie przedstawia brata mojego Dziadka (z prawej) i pochodzi najprawdopodobniej z lat 1920-30(?).Niestety, nic więcej nie jestem w stanie z tego zdjęcia wywnioskować. Liczę,że za Waszym pośrednictwem uda mi się dowiedzieć coś więcej o wojsku w którym Dziadek i jego kolega służyli. Każda informacja będzie dla mnie bezcenna.Pozdrawiam serdecznie.

Napisano

Nie chcę zakładać nowego postu,więc podepnę się do tematu, jaki rodzaj wojsk przedstawiają te mundury,jeżeli ktoś mógłby mi pomóc, jaki okres oraz w miarę możliwości stopnie.Bardzo dziękuję za pomoc.

Napisano
Fajne zdjęcie, koleś po lewej ma ciekawy wzór płaszcza.

Szyte tuż po wojnie, w latach 40, dwurzędowe, często z niemieckimi podszewkami. Widać je na zdjęciach i u MO i u wojskowych.

Oczywiście już kilkukrotnie widziałem takie wystawiana na allegro jako 100 proc oryginalny przedwojenny płaszcz wz24! 100 proc oryginał!"
:-)
Napisano
Taka karma... ;-)

Zbliżone wizualnie, jak by nie patrzeć też dwurzędowe, wykonane z sukna. Ale jakość wykonania, detale, szczególiki. Zupełnie co innego. :-)
Napisano
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=653038#850122

Zdjęcie pierwsze , niemiecki ( pruski ? ) żołnierz w kurtce mundurowej wz. 1915 . Na drugiej fotce żołnierz w kurtce wz. 1910 o ile się nie mylę . Karabin mauser wz.98 , ładownice jakiegoś starszego typu . Pikelhauba z naciągniętym pokrowcem . Resztę pewno dopowiedzą fachowcy w tej dziedzinie .
Napisano
zdj 2

Nie znam sie na pruskich mundurach ale jak nikt się nie odzywa...Jest to Pruski żołnierz z 241 regimentu piechoty(?) z lat raczej przed pierwszą wojną ale nie wcześniej jak 1910 (wz bluzy m1910).Karabin wz 98 z bagnetem S 98, pokrowiec na pikelhabe wprowadzony w 1892 r).Nie widać naramienników wyraźnie więc ustalenie stopnia będzie trudne.Tyle jak co to mnie poprawcie.Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie