Skocz do zawartości
  • 0

Identyfikacja munduru żołnierza ze zdjęcia (I WW)

kochu7

Pytanie

Napisano

Witam!!

Poproszę o identyfikację munduru mojego pradziadka ze zdjęcia obok. Okres I Wojny Światowej. Pradziadek został w czasie wojny ranny szrapnelem w rękę, co spowodowało gangrenę i śmierć. Wg przekazów rodzinnych pradziadek zmarł w czasie, lub bezpośrednio po I Wojnie. Co to za kraj (Niemcy czy Austro-Węgry?), rodzaj wojsk, stopień?

Drugie pytanie, czy mając jedynie nazwisko (brak daty urodzin i śmierci) istnieją jakieś szanse na odnalezienie pradziadka na jakichkolwiek listach (poległych, poborowych, itp.) z tamtego okresu? Dodam, iż identyfikacja związana jest badaniami genealogicznymi mojej rodziny, które prowadzę od kilku miesięcy.

Z góry ślicznie dziękuję za jakiekolwiek sugestie!

Pozdrawiam,
Kochu7

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Napisz do Volksbund Deutshe Kriegsgraberfursorge, nie znam maila, ale byl podawany kiedys na forum.

Poprzez nich odnalazlem grob pradziadka zaginionego w czasie 1 wojny co opisalem w watku: http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=20902#20902
Napisano
Narcopolo, jakie elementy munduru świadczą iż jest to wojsko pruskie? Można coś jeszcze z tego zdjęcia wywnioskować?

Mietek, strona VDK nie ma chyba wersji angielskojęzycznej (ale przyznam szczerze że przejrzałem pobieżnie) a niemieckim ja się nie posługuję w ogóle. W jakim języku napisałeś mail'a, niemieckim? Mógłbyś podać ogólną treść takiego mail'a? Informację przesyłają za darmo czy liczą sobie grube euro za dokonanie kwerendy (mam tylko imię i nazwisko, więc raczej jest to trochę szukania)?

Dzięki za wasze odpowiedzi.
Napisano
Nie licza sobie nic za usluge, utrzymuja sie ze skladek czlonkow i datkow
Jest tam gdzies zakladka gdzie wpisuje sie dane osoby imie, nazwisko i data urodzenie(+mejsce) zazwyczaj wystarcza klikasz dalej i w 90% wyskakuje gdzie jest grob danej osoby, gdzie polegla, w ciezszych przypadkach trzeba jednak napisac liscik.pozdrawiam
Napisano
kochu jeżeli potrzebujesz to do badań genealogicznych, to po pierwsze znasz datę urodzenia dziadka, następnie szukasz w archiwum lub USC jego aktu urodzenia, gdzie jest zapisane, że jego ojcem był niejaki XY lat tyle i tyle, czyli twój pradziadek, którego szukasz. Prosta matematyka i masz w przybliżeniu rok jego urodzenia (w przybliżeniu tj. +-3-5 lat, gdyż ludzie kiedyś nie byli tak dokładni). Dopiero wtedy pisz do archiwów niemieckich.
Napisano
Witam,

Dudzin, dzięki za wskazówki ale na razie jestem na etapie zbierania informacji po rodzinie, opisywania fotografii i dokumentów oraz rozbudowy drzewa genealogicznego w programie (i na stronie) MyHeritage. Dziadek urodził się w 1910 roku w Swarzędzu pod Poznaniem, księga metrykalna z tego okresu jest jeszcze w tym urzędzie. Zamierzam zamówić u nich pełny odpis. Niestety trochę daleko mam do Poznania, bo przeniosłem się do Trójmiasta kilka lat temu. Więc pozostaje mi droga pocztowa w tym wypadku.

W innym wątku znalazłem taką wskazówkę:

po lewej stronie w słupku są napisy
kliknij na napis Grabersuche
następnie kliknij ...zur Onlinesuche
nastepnie w rubryce Nachname wpisz nazwisko wuja czyli Fluder
pózniej wybierz go z tabeli i kliknij na odpowiednie personalia bedziesz miała troche informacji
pozdrawiam"

Ja próbowałem wrzucić nazwisko i imię pradziadka tak jak ktoś powyżej radził i wyskakiwała kolejna strona (coś jakby rejestracja w ich serwisie?) a nie dane osób o podanym nazwisku. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia ze stroną volksbund.de? Bez znajomości niemieckiego trudno się dowiedzieć o co chodzi. Może ktoś już szukał przodka poprzez stronę volksbund'u mając jedynie imię i nazwisko? Możliwe też iż coś tam źle wpisuję.

Brgds,
Kochu7
Napisano

Witam!!

Poproszę o identyfikację munduru mojego pradziadka ze zdjęcia obok. Okres I Wojny Światowej. Pradziadek został w czasie wojny ranny szrapnelem w rękę, co spowodowało gangrenę i śmierć. Wg przekazów rodzinnych pradziadek zmarł w czasie, lub bezpośrednio po I Wojnie. Co to za kraj (Niemcy czy Austro-Węgry?), rodzaj wojsk, stopień?

Drugie pytanie, czy mając jedynie nazwisko (brak daty urodzin i śmierci) istnieją jakieś szanse na odnalezienie pradziadka na jakichkolwiek listach (poległych, poborowych, itp.) z tamtego okresu? Dodam, iż identyfikacja związana jest badaniami genealogicznymi mojej rodziny, które prowadzę od kilku miesięcy.

Z góry ślicznie dziękuję za jakiekolwiek sugestie!

Pozdrawiam,
Kochu7

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie