matrek Posted January 19, 2011 Author Share Posted January 19, 2011 Z jakiego okresu może pochodzić ten krzyżyk. W szukajce znalazłem podobny, datowany na początek XIXw., ale tamten miał inne uszko. Jeśli to nie ma różnicy i dubluję post to przepraszam, ale zawsze warto się upewnić.Z góry dzięki za pomocPozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
matrek Posted January 19, 2011 Author Share Posted January 19, 2011 2 strona niestety nieczytelna Link to comment Share on other sites More sharing options...
matrek Posted January 19, 2011 Author Share Posted January 19, 2011 I wspomniane uszko Link to comment Share on other sites More sharing options...
meteor1 Posted January 19, 2011 Share Posted January 19, 2011 czy to znalazłeś w szukajce?http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=651171#853986Ostatni krzyżyk z tego wątku jest w moim posiadaniu i jest prawie identyczny z twoim (nawet ucho - choć nie jest najlepiej widoczne na zdjęciu). Różni się troche tekstem nad krzyżem.Jeśli chodzi o identyfikację okresu z którego pochodzi to odpuściłem, 8total4 chyba nie znalał źródeł" - w każdym razie z wątku wynika że pochodzi tak od 1 połowy XIX w do okresu I WŚw. Mamy rozpiętość ok 100 lat.Z jakiego rejonu pochodzi twój? Link to comment Share on other sites More sharing options...
meteor1 Posted January 19, 2011 Share Posted January 19, 2011 uszko w moim Link to comment Share on other sites More sharing options...
matrek Posted February 3, 2011 Author Share Posted February 3, 2011 Właśnie tam znalazłem ta informację, tylko jak sam piszesz zawsze są jakieś drobne różnice, które mogą przesunąć datowanie o kilka/kilkadziesiąt lat w którąś stronę. Krzyżyk pochodzi z woj. lubelskiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raned Posted February 3, 2011 Share Posted February 3, 2011 Ten typ krzyżyka jest często znajdowany w kontekście I wojny światowej w różnych lokalizacjach, co wskazuje na produkcję masową, ale trudno powiedzieć o ile wstecz można go datować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.