matrek Napisano 19 Styczeń 2011 Autor Napisano 19 Styczeń 2011 Z jakiego okresu może pochodzić ten krzyżyk. W szukajce znalazłem podobny, datowany na początek XIXw., ale tamten miał inne uszko. Jeśli to nie ma różnicy i dubluję post to przepraszam, ale zawsze warto się upewnić.Z góry dzięki za pomocPozdrawiam
meteor1 Napisano 19 Styczeń 2011 Napisano 19 Styczeń 2011 czy to znalazłeś w szukajce?http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=651171#853986Ostatni krzyżyk z tego wątku jest w moim posiadaniu i jest prawie identyczny z twoim (nawet ucho - choć nie jest najlepiej widoczne na zdjęciu). Różni się troche tekstem nad krzyżem.Jeśli chodzi o identyfikację okresu z którego pochodzi to odpuściłem, 8total4 chyba nie znalał źródeł" - w każdym razie z wątku wynika że pochodzi tak od 1 połowy XIX w do okresu I WŚw. Mamy rozpiętość ok 100 lat.Z jakiego rejonu pochodzi twój?
matrek Napisano 3 Luty 2011 Autor Napisano 3 Luty 2011 Właśnie tam znalazłem ta informację, tylko jak sam piszesz zawsze są jakieś drobne różnice, które mogą przesunąć datowanie o kilka/kilkadziesiąt lat w którąś stronę. Krzyżyk pochodzi z woj. lubelskiego.
Raned Napisano 3 Luty 2011 Napisano 3 Luty 2011 Ten typ krzyżyka jest często znajdowany w kontekście I wojny światowej w różnych lokalizacjach, co wskazuje na produkcję masową, ale trudno powiedzieć o ile wstecz można go datować.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.