psioter5 Napisano 17 Styczeń 2011 Autor Napisano 17 Styczeń 2011 Witam, znalazłem coś takiego, wykonane z brązu miedzi lub czegoś podobnego 300m od żydowskiego cmentarza na polu.Przedmiot jest bardzo kruchy i widnieje na nim ewidentnie jakiś wzór który mniej więcej przerysowałem na kartkę. co to mogło być?
psioter5 Napisano 18 Styczeń 2011 Autor Napisano 18 Styczeń 2011 fakt kawałki idento. Dzięki bardzo za identyfikację i pozdrawiam ! :)
Raned Napisano 18 Styczeń 2011 Napisano 18 Styczeń 2011 Co do metalu to z pewnością jest to mocno utleniony cynk.
psioter5 Napisano 17 Styczeń 2011 Autor Napisano 17 Styczeń 2011 Witam, znalazłem coś takiego, wykonane z brązu miedzi lub czegoś podobnego 300m od żydowskiego cmentarza na polu.Przedmiot jest bardzo kruchy i widnieje na nim ewidentnie jakiś wzór który mniej więcej przerysowałem na kartkę. co to mogło być?
marek250 Napisano 18 Styczeń 2011 Napisano 18 Styczeń 2011 kolego psioter tak się składa że kiedyś znalazłem prawie identyczny kawałek, na zwykłym polu poza małym miasteczkiem, oczywiście jest tam w tej miejscowości cmentarz żydowski ale od miejsca znalezienia tego kawałka dzieli około 2 km. więc czy to może mieć jakiś związek z cmentarzem? sam niewiem.. (też jestem ciekaw co to takiego) a i jest to z podobnego materiału jak ołów tylko że kruche(może jakiś stop)pozdro.
marek250 Napisano 18 Styczeń 2011 Napisano 18 Styczeń 2011 a oto mój kawałek(niestety nie fortunny traf łopatki) i prawdopodobnie kopijnik ma racje, będzie to fragment świecznika bo kilkanaście metrów dalej kolega znalazł inny kawałek (podobny materiał i wzór) i ten jego jest na bank od świecznika.
Pytanie
psioter5
Witam, znalazłem coś takiego, wykonane z brązu miedzi lub czegoś podobnego 300m od żydowskiego cmentarza na polu.Przedmiot jest bardzo kruchy i widnieje na nim ewidentnie jakiś wzór który mniej więcej przerysowałem na kartkę. co to mogło być?
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.