mskolekcjaws Napisano 16 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2011 Ostatnio zdobyłem mocno podrdzewiałą i bez rękojeści szablę dragonkę wzór 1881. Chcę się podjąć jej rekonstrukcji, wyczyszczenia i zakonserwowania w celu wyeksponowania we własnym domu. Proszę o ewentualne podpowiedzi jak widzicie żeby to zroić. Z góry dziękuję za wpisy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RubenDLR Napisano 24 Styczeń 2011 Share Napisano 24 Styczeń 2011 szabla bardzo fajna :) cała rękojesc fajnie sie zachowala z wyjatkiem trzonu ktory zapewne byl z drewna i mial prawo sie zniszczyc :) co do odnowy to niestty nie moge pomoc poniewaz jestem nowicjuszem w tym temacie :) lecz wydaje mi sie ze trudno by cos z tym zrobic bo cala glownia jest zardzewiala :) ale musze sie pochwalic ze tez szable zobacz sobie tutaj http://odkrywca.pl/szabla,682971.html#682971 :) tutaj odkrywcy tez mi dali porady co do ''konserwacji'' zajrzyj :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 Jeżeli chodzi o rekonstrukcje to musiałbyś dospawać wedle oryginału trzpień głowni, skombinować drewnianą rękojeść, dokupić oryginalną pochwę.Wszystko wedle zasad oczyśćić i zakonserwować i wtedy na ściane i gitara.Szczegóły można ustalić jak dokładnie określisz czego oczekujesz.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mskolekcjaws Napisano 29 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 29 Styczeń 2011 Dziękuję za wskazówki i proszę o więcej. Na pewno wszystkie będą pomocne w przywróceniu do pierwotnego kształtu tej szabelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piecka1986 Napisano 29 Styczeń 2011 Share Napisano 29 Styczeń 2011 Witam,Właśnie chciałem założyć podobny temat ale jak już kolega pisze niemalże o tym samym dołączam się do prośby. Otóż moja szabelka także przeżyła swoje i na pierwszy rzut oka nie wygląda zachęcająco. Sporo czasu już poświęciłem na czyszczenie ale rezultaty są takie jak na zdjęciu czyli raczej mizerne. Może ktoś bardziej obeznany mógłby doradzić jak lepiej wyczyścić i zakonserwować ową szabelkę. Najlepiej żeby były to jakieś proste domowe sposoby.Chciałbym jeszcze spytać się, czy ktoś nie zna człowieka, który mógłby zrobić nowy drewniany trzon do tej szabli w rejonie północno-wschodnim. Samemu nawet nie ma co kombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 29 Styczeń 2011 Share Napisano 29 Styczeń 2011 piecka1986 - Po pierwsze to musisz ją rozkręcić.Na szczycie kapturka masz śrubę, spróbuj ją delikatnie odkręcić.Jak się nie da to nie próbuj na siłe bo stalowym śrubokrętem mosiężną śrubę możesz tylko wyszczerbić.Psiknij WD-40 poczekaj z 10 minut i odkręcaj powoli.Jak nie działa to możesz nawet ją delikatnie podgrzać małym palniczkiem.Jak już odkręcisz to głownia do elektrolizy a tu wstaw dokładne zdjęcia elementów mosiężnych.mskolekcjaws - Oddziel rękojeść od głowni i zastosuj na niej elektrolize a częściom mosiężnym możesz również zrobić dokładniejsze zdjęcia i tu wstawić.Na waszych zdjęciach nie zabardzo widać w jakim stanie są elementy mosiężne.Jeżeli chodzi natomiast o dorabianie drewnianej rękojeści to ja bym sobie darował.W takim stanie nie doda to uroku według mnie.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mskolekcjaws Napisano 29 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 29 Styczeń 2011 Podejmę próbę według wskazówek, tylko do elektrolizy tak długiej głowni muszę znależć odpowiedni pojemnik. Jak tylko oddzielę rękojeśc od głowni zamieszczę zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 29 Styczeń 2011 Share Napisano 29 Styczeń 2011 Plastikowa skrzynka na kwiatki (nowa bez dziurek) lub rura kanalizacyjna PCV z zaślepką (pionowo). Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 29 Styczeń 2011 Share Napisano 29 Styczeń 2011 Plastikowa rynna szczelnie zaślepiona z obydwu stron, na przykład - to chyba najprostrze i najtańsze rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman1984 Napisano 30 Styczeń 2011 Share Napisano 30 Styczeń 2011 Odnośnie pojemnika,z braku laku zbicie skrzynki z 3-ech desek(zaślepki po bokach)i wyłożenie w środku grubą folią.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mskolekcjaws Napisano 30 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 30 Styczeń 2011 Przyglądałem się ze wszystkich stron rękojeści i trochę się boję użyć wobec niej siły w celu oddzielenia od głowni. Może ktoś ma jakiś pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 30 Styczeń 2011 Share Napisano 30 Styczeń 2011 Pokombinuj to nie pisanka.Tylko tak by nie porysować mosiądzu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.