Skocz do zawartości

Sreberko Zygmunta III Wazy?

escewu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Proszę o id. monety:)
Wielkość: 17mm, waga: ok 0,57g
To co odczytałem z monety
Rewers:na środku S i część napisów VEREGNI.POLO
Awers:na środku herb i część napisów SIGI III D.CC lub G. A
pozdrawiam escewu

Napisano
Szeląg bity w Bydgoszczy w latach 1622-1627.

...................................
Ostrożnie z tym czyszczeniem, proponuję pomoczyć ze dwa dni w oliwce, potem mydło i szczoteczka. Zawartość srebra niewielka- 0,125, więc nie powinna się łatwo porysować. Potem ewentualnie możesz spróbować czysczenie w podgrzanej wodzie utlenionej (żadnych kwasków, będzie wyglądała kiepsko). I pamiętać o dokładnym wysuszeniu.
Napisano
Dzięki sgr i sigis3
czyli...
ZYGMUNT III WAZA - 1587 - 1632r
Nominał: SZELĄG KORONNY - 1626r
Metal: srebro
Średnica: 16,5 - 18mm
Masa: 0,67g
Mennica: BYDGOSZCZ -1608 -1632r
Znaki mennicze: I-I -Jakub Jacobson wan Emden
A - Tarcza z herbami Polski,Litwy i Wazów.W otoku napis przedzielony u góry krzyżykiem:SIGIS III DG REX POLONI.
R -Pod koroną monogram królewski S z herbem Wazów w środku .W otoku napis przedzielony koroną:SOLDVS REGNI POLO.
pozdrawiam
Napisano
Ten rodzaj szeląga, z 5-cio polową tarczą herbową, bito w Bydgoszczy, jak już napisałem, w latach 1622(raczej próba, rzadkość R8)oraz 1625-1627. Data umieszczona jest na awersie przy monogramie Zygmunta III Wazy (2S?), spróbuj odczytać. Mnie bardziej wygląda to na 1627, ale w naturze pewnie widać lepiej. Kopicki podaje dla tych szelągów średnicę 16mm, wagę 0,67g, próbę srebra 125/1000. Nie są to rzadkie szelągi, poza wspomnianym rokiem 1622, oraz właśnie 1627-R3 (1626 ma rzadkość R4, ale z pełną datą na rewersie).
Napis otokowy zawiera pełna nazwę REX POLONIAE, monogramów I-I zarządcy mennicy, o którym wspomniałeś, ja się nie dopatrzyłem, ale może?
Porównaj z tym na samym dole:
http://www.wcn.pl/fmi/xsl/pl/search/browserecord.xsl?-lay=web&-recid=1235208&-find=-find

..............
Po 1627 roku, na mocy decyzji sejmu, zaprzestano w Polsce bicia drobnej monety srebrnej, mniejszej niż 1/2 talara. Niższe nominały pojawiły się dopiero za panowania Jana Kazimierza w roku 1650, po kolejnej ordynacji menniczej sejmu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie