orm26 Napisano 13 Styczeń 2011 Autor Napisano 13 Styczeń 2011 Witam, chciałbym się dowiedzieć cos na temat tego magla
Moskit1 Napisano 13 Styczeń 2011 Napisano 13 Styczeń 2011 M164U wielkie dzięki. Właśnie poszukiwałem coś na ten temat wyżymaczki czy magla. Ale intersujące jest to ze przedmioty są prawie identyczne a napisy różnorodne. Tylko pasuje ta fabryka do kazdego z przedmiotów.Pisze w liczbie mnogiej bo ostatnio poszukiwałem tych wyżymaczek czy magli i stykłem się rożnymi przedmiotami ! A co do nazwy czy to wyżymaczka czy magiel tu jest chyba różnie. U nas to wyżymaczka, ale w USA to magiel chociaż tak się spotkałem tytułowanych przedmiotu!Pozdro
Moskit1 Napisano 13 Styczeń 2011 Napisano 13 Styczeń 2011 a tu mój magiel/wyżymaczka :) no i ja dałem 40 zł ;/hmmm
orm26 Napisano 13 Styczeń 2011 Autor Napisano 13 Styczeń 2011 zapłaciłem za to 100 zł, czy warto było?
M164U Napisano 13 Styczeń 2011 Napisano 13 Styczeń 2011 No twoja wyzymaczka ubran (clothes wringer) jest najlepsza na swiecie (Best in the world), choc juz chyba nie na gwarancji (warranted 5 years for family use - gwarancja na 5 lat do uzytku domowego).
M164U Napisano 13 Styczeń 2011 Napisano 13 Styczeń 2011 To jest raczej wyzymaczka z 19 wieku z USA, a ze w USA juz sie nic nie produkuje wiec napewno antyk:)))Pisze na niej tak:Enclosed cog wheels – zalaczone kola zemboweHome of Anchor Brand Wringer – Kwatera glowna wyzymaczki zakotwiczonejThe largest Wringer factory in the world – Najwieszka fabryka wyzymaczek na swieciewe guarantee every wringer we send out – Gwarantujemy kazda wyzymaczke ktora wysylamy (w swiat)Lovell Mfg. co. Erie. PA. USA – Fabryka Lovell, (miasto) Erie (stan) Pensylwania, USAPatented May 5th 1886 – Opatentowano 5-tego maja 1886 roku (To oznacza ze twoja wyzymaczka byla wyprodukowana po tej dacie, czyli na pewno jest 19-sto wieczna).Prevents soiling of the clothes and increase the durability of the rolls, - zapobiega zabrudzenu ubran i przedluza zywot rolek as no oil or dirt can come in contact with the rubber – poniewaz ani olej any brod nie dochodzi do gumymanufactured in the United States of America – Wyprodukowano w usa. Golwa Indianina oznacza po angielsku Indian Head - Indian Head jest przemiesciem miasta Erie, wiec mozliwe, ze o to chodzi.
M164U Napisano 13 Styczeń 2011 Napisano 13 Styczeń 2011 Acha, a zdjecie zalaczylem bo czesc fabryki nadal stoi tam gdzie stala (reszta wyburzona i nic sie oczywiscie w niej juz nie produkuje, ale rysuneczek na wyzymaczce jest).
Czołg_7TP Napisano 13 Styczeń 2011 Napisano 13 Styczeń 2011 Nie jest to magiel, ale pospolita wyżymaczka, która była mocowana na baliach. Sporo tego trafiło ze Stanów do Polski w latach 1945-1948 w ramach pomocy UNRRA ( potocznie ciocia UNRA" ). 100 zł. to sporo.Dla porównaniahttp://allegro.pl/listing.php/search?from_form=1&string=wy%C5%BCymaczka&search_type=1&shop=0&closed=1&exclude=&price_from=&price_to=&category=0&order=t&st=gtext&buy=0
Pytanie
orm26
Witam, chciałbym się dowiedzieć cos na temat tego magla
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.