Rosforek Napisano 12 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2011 witam,jest zima i postanowiłem wyczyścić/zakonserwować znalezione fanty. Pierwszą swoją elektrolizę przeprowadziłem na zamku, który znalazłem:http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=670466#1057763Chciałbym się spytać czy ten zabieg już powinnienem zakończyć czy dalej jeszcze moczyć itp. Niewielka ilość rdzy jest w środku oraz tam gdzie są wżery. Czy przedmiot trzeba jeszcze poddać zabiegowi, czy można zacząć zabiegi konserwacyjne typu: kąpiel w nafcie. Czy po moczeniu w nafcie, można uzyć przepalonego oleju do konserwacji?( bo czytałem o tym)czy jest on odpowiedni? i czy rdza może jeszcze się pojawiać p otego typu zabiegach?Proszę o ewenetulane sugestie/porady.oraz chciałbym się spytac czy elektroliza jest dobra do czyszczenia takich przedmiotów jak: saperki (boję się, że rozpadnie się), siekierki, łopaty. Wydaje mi się, że tak ale wolałbym się upewnić;] (czytałem różne tematy odnośnie elektrolizy)za wszelką pomoc: dziękujepozdrawiam;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 12 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2011 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 13 Styczeń 2011 Share Napisano 13 Styczeń 2011 przejedz go szczota druciana jeszcze i bedzie git później olej a co do środka to nie wiem :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 13 Styczeń 2011 Share Napisano 13 Styczeń 2011 Ten akurat element jeśli byłby moją własnością dokończył bym palnikiem a-t i zanurzył w oleju.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 15 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2011 wyczysciłem zamek i inne rzeczy za pomocą szczotki drucianej, ale znowu wyłazi rdza, zwłaszcza na zamku. Gdy wyczyszcze znowu szczotą drucianą, wsadzić fanty do nafty (żeby wyciągneła rdzę z miejsc wżerów)? czy do oleju? pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sid30 Napisano 15 Styczeń 2011 Share Napisano 15 Styczeń 2011 Wyczyść stalową szczotką, dobrze umyj gąbką/szczotką do paznokci zwykłym mydłem zalej olejem. Potrzymaj przez noc, następnego dnia przetrzyj ścierką i będzie git :)pozdo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 15 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2011 ok tak zrobię, dzięki;]można wszystkie fanty wyczyszczone wrzucic do jedenej miski i zalać przepalonym olejem? nie powinno się nic chyba stać.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 15 Styczeń 2011 Share Napisano 15 Styczeń 2011 Musisz usunąć tlenki do samego czystego metalu,dopiero wtedy trzeba to potraktować,olejem,wazeliną tech.czy innym środkiem spowalniającym procesy utleniania.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.