soprano74 Napisano 10 Styczeń 2011 Autor Napisano 10 Styczeń 2011 Dzisiejsza znajdka,odważnik do złotych monet,19 mm x 12 mm x 3 mm,niestety nie posiadam wagi,metal miedź,nad tarczą herbową korona,po prawej jak i lewej stronie tarczy od góry kropka,środek gwiazdka,dół kropka.W tarczy,no właśnie? Jak dla mnie albo szarotka albo rozgwiazda o sześciu odnóżach.Proszę o pomoc w identyfikacji,czyją monetę miał ważyć?
Kopacz1 Napisano 10 Styczeń 2011 Napisano 10 Styczeń 2011 kol.soprano74 się pyta czyją monetę miał ważyć?Radzę zważyć znajdka i porównać bo jak widzę kolega zakłada że to była złota moneta.Mój przykładowy odważnik do złotych monet.http://pl.wikipedia.org/wiki/Dukatpozdrawiam
soprano74 Napisano 10 Styczeń 2011 Autor Napisano 10 Styczeń 2011 Jutro podejdę do apteki i zważę.Myślę,że ma około 4 gram,miałem już kilka takich zbliżonych wielkością do tego.Zależy mi bardziej na identyfikacji tego co jest wybite na tym odważniku?Pozdrawiam!
abcd Napisano 11 Styczeń 2011 Napisano 11 Styczeń 2011 Symbol na odważniku oznaczał na jaki rodzaj monety odważnik konkretnie dotyczył.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.