janushew Napisano 7 Marzec 2004 Autor Share Napisano 7 Marzec 2004 Langemarck - Friedricha Castelle ,chyba z czasów I WŚ ,nie znalazłem miejsca w Flandrii , które nazywałoby się Nimmernot. może ktoś jest w stanie podpowiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Marzec 2004 Share Napisano 20 Marzec 2004 W całym wierszyku nie ma słowa, które byłoby zbitkiem angielsko- niemieckim. W języku niemieckim istnieje słowo ot" - dociekliwych odsyłam do słowników. Słowo immernot" jest pomysłem autorskim wierszoklety, a interpretacja zależna od lotności czytelnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janushew Napisano 7 Marzec 2004 Autor Share Napisano 7 Marzec 2004 Langemarck - Friedricha Castelle ,chyba z czasów I WŚ ,nie znalazłem miejsca w Flandrii , które nazywałoby się Nimmernot. może ktoś jest w stanie podpowiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Marzec 2004 Share Napisano 16 Marzec 2004 No, ja, Stalingrad to też miało być wielkie zwycięstwo, tylko von Paulus nie wyraził chęci strzelenia sobie w łeb.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janushew Napisano 15 Marzec 2004 Autor Share Napisano 15 Marzec 2004 Mam !! W książce Rekiny i małe rybki" Wolfganga Otto - znalazłem ... Langemarck - miejscowość we Flandrii, o którą w I W.Ś wielokrotnie toczyły się walki. Mowa o natarciu pułków niemieckich, składających się z młodych ochotników, na śiwtnie przygotowane pozycje aliantów 10 listopada 1914, oceniane to jest jako ekonomia mestwą, nieszczęsny niemiecki zwyczaj, polegający na zmywaniu błedów krwia. Podobnie w 1870 tzw. szarża śmierci pruskiej brygady kawalerii pod Mars-la-Tour - atak frontalny na stanowiska artylerii francuskiej, po ataku pozostało jakoby dwóch ludzi- sławione to jest w książkach niemieckich jako wielkie zwycięstwo niemieckie....? pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
janushew
Langemarck - Friedricha Castelle ,chyba z czasów I WŚ ,nie znalazłem miejsca w Flandrii , które nazywałoby się Nimmernot. może ktoś jest w stanie podpowiedzieć?
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.