janushew Napisano 7 Marzec 2004 Autor Napisano 7 Marzec 2004 Langemarck - Friedricha Castelle ,chyba z czasów I WŚ ,nie znalazłem miejsca w Flandrii , które nazywałoby się Nimmernot. może ktoś jest w stanie podpowiedzieć?
Gość Napisano 20 Marzec 2004 Napisano 20 Marzec 2004 W całym wierszyku nie ma słowa, które byłoby zbitkiem angielsko- niemieckim. W języku niemieckim istnieje słowo ot" - dociekliwych odsyłam do słowników. Słowo immernot" jest pomysłem autorskim wierszoklety, a interpretacja zależna od lotności czytelnika
janushew Napisano 7 Marzec 2004 Autor Napisano 7 Marzec 2004 Langemarck - Friedricha Castelle ,chyba z czasów I WŚ ,nie znalazłem miejsca w Flandrii , które nazywałoby się Nimmernot. może ktoś jest w stanie podpowiedzieć?
Gość Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 No, ja, Stalingrad to też miało być wielkie zwycięstwo, tylko von Paulus nie wyraził chęci strzelenia sobie w łeb.Pozdro
janushew Napisano 15 Marzec 2004 Autor Napisano 15 Marzec 2004 Mam !! W książce Rekiny i małe rybki" Wolfganga Otto - znalazłem ... Langemarck - miejscowość we Flandrii, o którą w I W.Ś wielokrotnie toczyły się walki. Mowa o natarciu pułków niemieckich, składających się z młodych ochotników, na śiwtnie przygotowane pozycje aliantów 10 listopada 1914, oceniane to jest jako ekonomia mestwą, nieszczęsny niemiecki zwyczaj, polegający na zmywaniu błedów krwia. Podobnie w 1870 tzw. szarża śmierci pruskiej brygady kawalerii pod Mars-la-Tour - atak frontalny na stanowiska artylerii francuskiej, po ataku pozostało jakoby dwóch ludzi- sławione to jest w książkach niemieckich jako wielkie zwycięstwo niemieckie....? pozdr.
Pytanie
janushew
Langemarck - Friedricha Castelle ,chyba z czasów I WŚ ,nie znalazłem miejsca w Flandrii , które nazywałoby się Nimmernot. może ktoś jest w stanie podpowiedzieć?
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.