Skocz do zawartości

Replika RWD 8

ArekBMW

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Ładnych parę lat temu pojawiły się informacje,że przy MLP powstaje latajaca replika RWD 8. Na stronie MLP w archiwaliach są informacje,że skompletowano już dokumentacje i rozpoczyna sie budowa. Miała być stała ekspozycja w muzeum przedstawiająca postęp prac,fundusze też podobno były zapewnione i...? No właśnie i co sie z tym dzieje? Czy ktoś wie? Czy budowa jest kontynuowana,jaki jest postęp prac? Wyslałem jakis czas temu maila z tymi pytaniami do MLP ale nie doczekałem sie żadnej odpowiedzi.. Moze ktos z forumowiczów ma jakieś informacje na ten temat?

Z wywiadu z dyrektorem Muzeum p. Krzysztofem Radwanem z 11 czerwca 2010:

upełnie od podstaw, od ponad trzech lat budujemy latającą replikę samolotu RWD8. Samolot ten, zaprojektował twórca latającej repliki samolotu RWD5 Pan Eugeniusz Pieniążek. Nasz projekt stworzył Pan Jerzy Mularczyk, a my go realizujemy. Mamy już zbudowaną kratownicę, mamy kilka rzeczy włącznie z podwoziem oraz oryginalny silnik, który udało nam się zdobyć aż w Finlandii. Jesteśmy w trakcie składania tego silnika oczywiście pod pełnym nadzorem. Mam nadzieje że ten samolot powstanie jeśli nie za dwa, to może za trzy lata."
http://dlapilota.pl/wiadomosci/dlapilota/muzeum-takie-miejsce-gdzie-pamiec-bedzie-wieczna

• 1 month later...
Przy okazji zamieszczenia posta w watkuprzurzady pokladowe IIRP" postanowilem dodac wiadomosc z pierwszej reki - od p.dyr Radwana z MLP w Krakowie. Mialem przyjemnosc rozmawiac z p dyrektorem i zadac my pare pytan (z takich co to pewnie kazdy z nas zadalby obudzony w srodku nocy). Oto co uslyszalem na temat repliki RWD-8.
- gotowa jest kratownica kadluba i ster wysokosci. Gotowy jest rowniez plat ( nie zapytalem czy jest juz oplotniony)
- silnik (oryginalny licencyjny PZInz) jest w trakcie remontu
- calosc zostanie wystawiona podczas pikniku lotniczego na terenie MLP w Krakowie w czerwcu b.r.

Bedzie to latajaca replika a nie kopia wiec musi spelniac wszystkie wspolczesne normy co niestety nie idzie w parze z oryginalnoscia. Niestety, innej drogi nie ma. Mysle jednak ze to zdecydownie dobre waidomosci! pozdrawiam

No to rzeczywiście piękne wieści!
Z pytań, które ja bym chciał zadać dyrekcji muzeum, na pierwszy plan wysunąłbym te o perspektywy pozyskania nowych eksponatów, o to czy muzealny LWD Żuraw zostanie kiedyś odrestaurowany, jak się rysują szanse odbudowy wysadzonych przez Niemców hangarów??? i wiele, wiele innych :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie