medvil Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 sobota w Czechach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
medvil Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 wyskoczyła jeszcze manierka rozpruta bez bic na czyjce a na spodzie jedna literka M pozdrovojtaz2 skądś znam twoje fanty heh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vojtaz2 Napisano 25 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2011 gersemi już ci gratuluję znalezienia skarbu po Estończykach :) Po za tym gersemi twój skarb ub. roku wygrywa w konkursie:) dobrze że to zgłosiłem link: Kategoria zagranica: http://www.thesaurus.com.pl/forum/viewtopic.php?t=4794Oby była wygrana, po za tym to hicior 2010 :) medvil kolego dziękuję za wizytę, coś nakopałeś, szkoda że słabe wykonanie fotek, bo ta duża monetka bardzo ciekawa.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stizek Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 Vojtaz2 szkoda ze ode mnie tak daleko do was bo bym chętnie sobie pospacerował po czeskiej stronie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shark14_a1 Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 ,,Wg moich informacji 20 estońska dywizja ss była w posiadaniu kradzionej kolekcji numizmatycznej o bardzo dużej wartości. W walkach w naszych okolicach, Czechy lasy i góry, gdzieś to w tych pagórkach ukryli.Informacja pewna!'' - jeśli tak pewna jak ten czołg w Żabim Oczku to ja dziękuje. Coś mi się nie chce wierzyć w ten skarb. Po pierwsze - gdyby to było skradzione i zakopane, to dawno by zostało odkopanePo drugie - oni nie miel i czasu rabować, a jeśli tak to gdzie? W pustych lasach pod Niemodlinem i Opolem, oraz w płonącej Nysie??Po trzecie- to co wylądowało w Czechach to były niedobitki w obszarpanych mundurach, gdy reszta Dywizji poszła na Wałbrzych i Jelenia Góre. Gdyby mieli cos zakopać to tam, nie w górachJak dla mnie to bajka, jak większość Twoich opowieści :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vojtaz2 Napisano 26 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 26 Styczeń 2011 W ub. roku miałem przyjemność pracować z archeologami i tą informacje mam od nich, nie wiem czy to prawda, ja sam tego nie wymyśliłem, zbiór numizmatyczny skradziono prawdopodobnie w Rydze. Co do czołgu w żabim. Też tego nie wymyśliłem, pół Prudnika o tym mówiło a ja chciałem sprawdzić i obalić legendę !!. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shark14_a1 Napisano 26 Styczeń 2011 Share Napisano 26 Styczeń 2011 Estończycy w Rydze byli tylko przez kilka dni (raczej pod Rygą) na przepustce (w ramach odpoczynku od frontu) i później w ramach ewakuacji na poligon Neuhammer pod Wrocławiem.I tu się rodzi kolejne pytanie gdyby mieli coś zrabować:-jako, że żołnierze dostali możliwość walczenia dalej w Kurlandii (a wielu z tego skorzystało), to czemu mieliby to wywozić na Śląsk??, aby zostać nakrytym przez wyższe dowodztwo??Według mnie gdyby mieli to zrobić to zostało by to w Kurlandii.,,W ub. roku miałem przyjemność pracować z archeologami i tą informacje mam od nich, nie wiem czy to prawda, ja sam tego nie wymyśliłem''- pierw piszesz, że informacja pewna, teraz nie wiesz czy to prawda. Widać nie przeanalizowałeś dokładnie tematu nawet 20 Dywizji i wrzuciłes na forum, aby pół Polski się zjechało i rozryło góry, tak jak było to z Kraską i Dębowcem. Taka jest moja opinia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vojtaz2 Napisano 26 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 26 Styczeń 2011 kolego Shark14_a1, na forum nie mogę szczegółowo zdradzać wszystkiego co wiem, napisałem ci troszkę na @. Interesuje mnie tylko temat 20 estońskiej na naszym terenie. czyli powiat Prudnicki, no i głównie Czechy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 26 Styczeń 2011 Share Napisano 26 Styczeń 2011 Heh.. i znów zaczyna się motyw z 20 estońską, każdy ich szuka ale nikt nie może znaleźć, albo już dawno znalazł... ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vojtaz2 Napisano 27 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2011 Witajcie, dziś byłem u kumpla Lukasa w Zlatych Horach. Wychodzą tam srebrne monety, pokazał mi na googlach więc zaznaczyłem gdzie, stary szlak prowadził koło zamku obronnego(zaznaczone) A samo w sobie nazwa Złote Góry, związana jest z kopalniami złota, wiadomo że ta miejscowość w koło miała zamki obronne. Mam taką fajną książkę o zamkach w Czechach. Myślę że Sobota i Niedziela to dobre spotkanie na tych polach polankach w koło tego zamku.(ruiny) Dwa tygodnie temu Łukasz widział tam polaków z wykrywkami, który to z was??:P niech się pochwali co wychodzi tam?? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vojtaz2 Napisano 27 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2011 A teraz trochę o zamku z moich książek :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vojtaz2 Napisano 27 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2011 Plan :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vojtaz2 Napisano 27 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2011 Pozostałości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vojtaz2 Napisano 27 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2011 :) Dobra koledzy, który z was kopał tam ? Ja wiem który:) Odkrywcy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siwy_x Napisano 27 Styczeń 2011 Share Napisano 27 Styczeń 2011 tak z ciekawości podpytam, tam nie ma takich definicji jak stanowisko archeologiczne" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Styczeń 2011 Share Napisano 27 Styczeń 2011 Piekne te grosze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vojtaz2 Napisano 28 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2011 Siwy_x pod tym linkiem masz miejsca gdzie nie wolno szukać w Czechach http://www.archeologie.webzdarma.cz/Ceske_lokality.htmlPo za tym miejscówka wyżej opisana prze ze mnie, kopałem już tam 3 lata temu zaraz jak zwinęli z stamtąd szlaban graniczny od strony Jarnołtówka, pamiętam że z kolegą Kazikiem nakopaliśmy przy drodze sporo monet z lat III rzeszy, ale trafiały się krajcary srebrne, śmietniczek też się trafiło nie daleko, ale nie pomyślałem nigdy że tam na tej górce jest zamek i że na tych polach warto pochodzić, miałem wtedy nie co inne podejście do poszukiwań. Aha chciałem dodać że sypło tam na górkach około 15cm śniegu.Stara droga z Jarnołtówka jest przejezdna, ja w sierpniu tam ledwo ledwo fordem przejechałem. a wczoraj T4 bez problemu bo wysoki. Ale nie polecam niskimi samochodami. Ważnym miejscem też będzie stara droga ze Skowronkowa do Zlatych Hor, jeszcze jej nie namierzyłem. Jak mi się przypomni w której książce czytałem o Skowronkowie to wkleję do tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gersemi Napisano 1 Luty 2011 Share Napisano 1 Luty 2011 witam wszystkich wojtaz właśnie zajrzałem na stromę thesaurus i zakończył się konkurs, coś mi się wydaje że wygraliśmy!!!! byle do wiosny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vojtaz2 Napisano 1 Luty 2011 Autor Share Napisano 1 Luty 2011 gersemi WYGRANA 100%!!!!! nagrodę dajemy najmłodszemu odkrywcy Nikodemowi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vojtaz2 Napisano 1 Luty 2011 Autor Share Napisano 1 Luty 2011 Kolejny zamek, tym razem z drugiej strony Zlatych Hor, Bardzo bliska odległość od zamku-twierdzy Leuchtenstejn. Teren górzysty, ciężki na poszukiwania, ale za to dobry dla zdrowia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vojtaz2 Napisano 1 Luty 2011 Autor Share Napisano 1 Luty 2011 Troszkę o zamku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vojtaz2 Napisano 1 Luty 2011 Autor Share Napisano 1 Luty 2011 taki sobie rysunek zameczku :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake170381 Napisano 1 Luty 2011 Share Napisano 1 Luty 2011 Gratulacje panowie!!!!byle do wiosny...byle do kwietnia.Pozdrowienia z Monachium!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vojtaz2 Napisano 1 Luty 2011 Autor Share Napisano 1 Luty 2011 to co po nim zostało. Proponuję rower górski, młotek murarski(teren kamienisty) wykrywacz na plecy , saperka przy pasie. Tylko jak przypniecie rower do drzewa to pamiętajcie gdzie jest, Łatwo się zgubić, proponuje gadżety gps i inne bajery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vojtaz2 Napisano 1 Luty 2011 Autor Share Napisano 1 Luty 2011 Dzięki snake170381 :) Najmłodszy odkrywca się ucieszy z krecika:) Jutro kolejna odsłona kolejnego zamku w pobliżu Zlatyh HorAha i nie zapominajmy że koło Zlatych Hor jest obiekt militarny byłe niemieckie magazyny amunicji, później rosyjskie. Trochę fantów tam wyszło, ale to dla tych co kochają militaria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.