Skocz do zawartości

Nasze Odkrycia Czechy 2011.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 314
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
gersemi już ci gratuluję znalezienia skarbu po Estończykach :)

Po za tym gersemi twój skarb ub. roku wygrywa w konkursie:) dobrze że to zgłosiłem link:

Kategoria zagranica: http://www.thesaurus.com.pl/forum/viewtopic.php?t=4794

Oby była wygrana, po za tym to hicior 2010 :)

medvil kolego dziękuję za wizytę, coś nakopałeś, szkoda że słabe wykonanie fotek, bo ta duża monetka bardzo ciekawa.

Pozdrawiam

,,Wg moich informacji 20 estońska dywizja ss była w posiadaniu kradzionej kolekcji numizmatycznej o bardzo dużej wartości. W walkach w naszych okolicach, Czechy lasy i góry, gdzieś to w tych pagórkach ukryli.

Informacja pewna!'' - jeśli tak pewna jak ten czołg w Żabim Oczku to ja dziękuje.
Coś mi się nie chce wierzyć w ten skarb.

Po pierwsze - gdyby to było skradzione i zakopane, to dawno by zostało odkopane
Po drugie - oni nie miel i czasu rabować, a jeśli tak to gdzie? W pustych lasach pod Niemodlinem i Opolem, oraz w płonącej Nysie??
Po trzecie- to co wylądowało w Czechach to były niedobitki w obszarpanych mundurach, gdy reszta Dywizji poszła na Wałbrzych i Jelenia Góre. Gdyby mieli cos zakopać to tam, nie w górach

Jak dla mnie to bajka, jak większość Twoich opowieści :D

W ub. roku miałem przyjemność pracować z archeologami i tą informacje mam od nich, nie wiem czy to prawda, ja sam tego nie wymyśliłem, zbiór numizmatyczny skradziono prawdopodobnie w Rydze.

Co do czołgu w żabim. Też tego nie wymyśliłem, pół Prudnika o tym mówiło a ja chciałem sprawdzić i obalić legendę !!. Pozdr

Estończycy w Rydze byli tylko przez kilka dni (raczej pod Rygą) na przepustce (w ramach odpoczynku od frontu) i później w ramach ewakuacji na poligon Neuhammer pod Wrocławiem.
I tu się rodzi kolejne pytanie gdyby mieli coś zrabować:

-jako, że żołnierze dostali możliwość walczenia dalej w Kurlandii (a wielu z tego skorzystało), to czemu mieliby to wywozić na Śląsk??, aby zostać nakrytym przez wyższe dowodztwo??
Według mnie gdyby mieli to zrobić to zostało by to w Kurlandii.

,,W ub. roku miałem przyjemność pracować z archeologami i tą informacje mam od nich, nie wiem czy to prawda, ja sam tego nie wymyśliłem''
- pierw piszesz, że informacja pewna, teraz nie wiesz czy to prawda. Widać nie przeanalizowałeś dokładnie tematu nawet 20 Dywizji i wrzuciłes na forum, aby pół Polski się zjechało i rozryło góry, tak jak było to z Kraską i Dębowcem.
Taka jest moja opinia

Witajcie, dziś byłem u kumpla Lukasa w Zlatych Horach. Wychodzą tam srebrne monety, pokazał mi na googlach więc zaznaczyłem gdzie, stary szlak prowadził koło zamku obronnego(zaznaczone) A samo w sobie nazwa Złote Góry, związana jest z kopalniami złota, wiadomo że ta miejscowość w koło miała zamki obronne. Mam taką fajną książkę o zamkach w Czechach. Myślę że Sobota i Niedziela to dobre spotkanie na tych polach polankach w koło tego zamku.(ruiny) Dwa tygodnie temu Łukasz widział tam polaków z wykrywkami, który to z was??:P niech się pochwali co wychodzi tam?? Pozdrawiam

Siwy_x pod tym linkiem masz miejsca gdzie nie wolno szukać w Czechach

http://www.archeologie.webzdarma.cz/Ceske_lokality.html

Po za tym miejscówka wyżej opisana prze ze mnie, kopałem już tam 3 lata temu zaraz jak zwinęli z stamtąd szlaban graniczny od strony Jarnołtówka, pamiętam że z kolegą Kazikiem nakopaliśmy przy drodze sporo monet z lat III rzeszy, ale trafiały się krajcary srebrne, śmietniczek też się trafiło nie daleko, ale nie pomyślałem nigdy że tam na tej górce jest zamek i że na tych polach warto pochodzić, miałem wtedy nie co inne podejście do poszukiwań.

Aha chciałem dodać że sypło tam na górkach około 15cm śniegu.

Stara droga z Jarnołtówka jest przejezdna, ja w sierpniu tam ledwo ledwo fordem przejechałem. a wczoraj T4 bez problemu bo wysoki. Ale nie polecam niskimi samochodami.

Ważnym miejscem też będzie stara droga ze Skowronkowa do Zlatych Hor, jeszcze jej nie namierzyłem. Jak mi się przypomni w której książce czytałem o Skowronkowie to wkleję do tematu.

Kolejny zamek, tym razem z drugiej strony Zlatych Hor, Bardzo bliska odległość od zamku-twierdzy Leuchtenstejn.

Teren górzysty, ciężki na poszukiwania, ale za to dobry dla zdrowia:)

to co po nim zostało.

Proponuję rower górski, młotek murarski(teren kamienisty) wykrywacz na plecy , saperka przy pasie. Tylko jak przypniecie rower do drzewa to pamiętajcie gdzie jest, Łatwo się zgubić, proponuje gadżety gps i inne bajery.

Dzięki snake170381 :) Najmłodszy odkrywca się ucieszy z krecika:)

Jutro kolejna odsłona kolejnego zamku w pobliżu Zlatyh Hor

Aha i nie zapominajmy że koło Zlatych Hor jest obiekt militarny byłe niemieckie magazyny amunicji, później rosyjskie. Trochę fantów tam wyszło, ale to dla tych co kochają militaria.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie