kopijnik2 Napisano 7 Styczeń 2011 Autor Napisano 7 Styczeń 2011 czyli:Jakie są możliwości interpretacji wskazań sygnału od:rozsypane fragmenty blach alu - warstwa o małej miąższościzalegająca na głębokości 1,5 mwzględemblok silnika na 2 mw jakim sprzęcie możliwe jest prawidłowe wnioskowanie wskazań... od tych obiektów- oczywiście wiem - że 100 % identyfikację daje łopata...
banderas Napisano 7 Styczeń 2011 Napisano 7 Styczeń 2011 100% id daje łopata-to taka złota myśl [przydał by się taki wątek pt; złote myśli forum odkr.]Nie szukaj jednego sprzętu na wszystko.Raczej pomyśl jak rozbudować stajnię".Na te same 100 m2 trzeba użyć trzech różnych sprzętów-wtedy teren jest zrobiony.W stajni powinien być drobnicowiec pierwszego ataku" ;],potem jakiś doczyszczacz",no i na koniec jakiś sędzia ostateczny" zamykający temat.;]]]pzdr.
banderas Napisano 7 Styczeń 2011 Napisano 7 Styczeń 2011 oczywiście na terenie idealnie czystym to mój wpis jest nie na temat.
mrand Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 Dosyć długo zastanawiałem się nad możliwością realnego a jednocześnie skutecznego podejścia do tego tematu. Próbowałbym przy użyciu ramowego detektora PI. Moja rama 2x2m weżmie silnik na pewniaka z 3.5 - 4m w ziemi. Aby uniknąć sygnałów od drobnicy aluminiowej niósłbym ją na wysokości 0.7-1m. Gdyby mimo wszystko wystąpiły jakieś problemy z sygnałami od rozsypanego aluminium, starałbym się przyłączyć pętlę 12m, która pozwala uzyskać cewkę 3 x 3m i przez to podnieść zasięgi dla silnika o dodatkowe 0.5 - 0.7m i niósłbym ramę jeszcze wyżej np. 1.5m nad ziemią. Aby uzyskać oczekiwane rezultaty, bez kilku eksperymentów niestety obejść się nie da.Podobny przypadek miał miejsce kilka lat temu w miejscowości Żółtki k/Białegostoku. Właśnie przy użyciu ramy PI (nieskromnie dodam, że wyszła z pod mojej ręki) zlokalizowano w bagnie szczątki rozbitego niemieckiego samolotu. Nie mam w 100% pewnych informacji, ale silnik prawdopodobnie pozostał w ziemi z racji zbyt głębokiego zarycia się. Jak z tego widać w Twojej sprawie są całkiem niezłe rokowania i to bez uciekania się do nadzwyczajnych metod i sprzętu. PozdrawiamMrand
Klucznik Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 Dłuzsze lata szukalem grubych rzeczy dobrym PI (juz go chyba N. nie produkuje),metoda Mranda jest idealna.Jak tak nie weżmie to pozostaje metoda oporowa.Podejrzewam ze chodzi o lokalizacje rozbitka, oprocz silnika mogą byc płycej duze blachy i wtedy tylko pozostanie kopanie.Ale takie blachy i osprzęt tez wart zachoduKlucznik z Klucz
banderas Napisano 9 Styczeń 2011 Napisano 9 Styczeń 2011 To co-olewamy wszystko co jest ponad silnikiem.Szarpiemy tylko silnik a guziki,nieśmiertelniki,rzeczy osobiste itp. olewamy?można i tak.pzdr.
banderas Napisano 9 Styczeń 2011 Napisano 9 Styczeń 2011 a kopijnik to jest straszny gaduła w tym wątku,nikomu nie daje dojść do słowa.
kopijnik2 Napisano 9 Styczeń 2011 Autor Napisano 9 Styczeń 2011 kopijnik - zna historię wraku...kopijnik - był - widział, miejscedomniemanie o pozostawieniu silnik(ów) przez poprzednią ekipę - jest prawdopodobnegdyż powinny" się urwać - i uciec" - jako złom o znikomej wartości propagandowej szkoda było czasu na wyszukanie i odzysk- przy zaspokojeniu propagandy - odzyskanym ogonem -----------------------------jakoś - kiedyś, trzeba będzie to zweryfikować...
banderas Napisano 9 Styczeń 2011 Napisano 9 Styczeń 2011 no jak kiedyś się poznamy osobiście to udzielę ci paru rad.Silnik z Kampinosu był na 4 metrach !!![w muzeum] Z tego co piszesz,to silnik tam jest na 90%
De Contrabando Napisano 10 Styczeń 2011 Napisano 10 Styczeń 2011 Rozsypane blachy każdy wykrywacz pokaże jako obiekt duży, ale po sygnale dźwiękowym można poznać, że to nie obiekt monolityczny. Wciskasz pinpointa albo przełączasz na statyka i wtenczas słyszysz falowanie" dźwięku. Dla mnie większym problemem jest stare, mocno przerdzewiałe żelazo- wykrywacz pokazuje je jako aluminium :(
kopijnik2 Napisano 10 Styczeń 2011 Autor Napisano 10 Styczeń 2011 hm...Rozsypane blachy...po sygnale dźwiękowym można poznać, że to nie obiekt monolityczny... - owszem - na małej" głębokości.
mrand Napisano 10 Styczeń 2011 Napisano 10 Styczeń 2011 Akurat tak się składa, że moja rama na programie I, z niezłym prawdopodobieństwem, potrafi inaczej sygnalizować płytkie niewielkie obiekty niż duże głębsze. Dodatkowa funkcja FAST zmienia dynamikę reakcji co przy odpowiednim doborze prędkości przemieszczania sondy pozwala na uzyskanie znacznie wyższej rozdzielczości. Te wszystkie cechy nie są przypadkowe. Detektor z założenia był konstruowany do tego typu spraw. PozdrawiamMrand
kopijnik2 Napisano 10 Styczeń 2011 Autor Napisano 10 Styczeń 2011 ukłony...temat - masa - powierzchnia - głębokość - charakterystyka sygnałuteoretycznie tak to rozumiemzagadnienie sprowadza się do porównania krzywych narastania sygnału lachy" i masy" - w porządku: obok - nad- obok" cewki.na małych głębokościach obie charakterystyki mają różny kształt - stromiznę zbocza - co daje czytelne IDim większa głębokość - tym różnice trudniej zauważalnezmienia się nie tylko - odległość od cewki- ale również kąt w jakim obiekt przekracza próg zadziałania urządzenia.
mrand Napisano 10 Styczeń 2011 Napisano 10 Styczeń 2011 Masę odrzucamy. Liczy się powierzchnia-przewodność i głębokość. O próbie jakiegokowiek określeniu cech obiektu możemy mówić jedynie przy ekstremum sygnału czyli położeniu centralnym. Dlatego wszelkie tzw. sygnały boczne będą mylące z racji stopniowej zmiany odległości. Ogólny wzór na poziom sygnału: V=a*3 / h*6 działa, gdzie a=powierzchnia, h=odległość. Niewiele osób pamięta, że oprócz posuwistego, istnieje także ruch sondy w górę i dół i że w ten sposób też można uzyskać pewne informacje. Przy szczególnie trudnych zagadnieniach najczęściej decyduje wiedza i praktyka operatorska. Jeśli są potrzebne wyniki na poziomie 100%, pozostaje tylko Omnitron lub OKM. PozdrawiamMrand
Klucznik Napisano 10 Styczeń 2011 Napisano 10 Styczeń 2011 Kol.Mrand z tym Omnitronem to Ty na powaznie czy dla jaj?Klucznik z Klucz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.