Skocz do zawartości

jak zbudować mocne i proste PI

psioter5

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chcę zbudować wykrywacz impulsowy, chce żeby był dość mocny mniej więcej jak traper, nie musi mieć dyskryminacji, tylko wielki zasięg. Naj lepiej jak by miał cewkę 40cm, może mieć tez budowę ramową. Jeśli była by możliwość chciał bym żeby w miarę słabnięcia sygnału słabł głos.Mam podctawową wiedze do zklecenia płytki, resztę chyba też dam radę.
Napisano
A Twoja nowa Proxima już Ci nie wystarcza?

Podaj mi na priv swój adres domowy, podeślę Ci jakąś elektronikę od PI. Leży w szufladzie i kurz zbiera.

Do moderatorów:
Proszę nie traktować postu jako oferty. Chcę mu ją podarować nieodpłatnie
Napisano
dzięki bardzo wysłałem adres na priv. to co u nas jest czytałem ale nie jest to wyczerpujące a schenatów prużno szukać. ktoś może robił cos takiego?
Napisano
Akurat przyjąłem TRAPERA do naprawy i musze powiedzieć, że sie rozczarowałem.... Zasięgi nie sa take imponujace, jak opisywane. Układ jest niemal identyczny jak w KRECIE. Wykrywacz jest ''leniwy'', czyli wolno reaguje na wyjście metalu z zasięgu cewki. Na szczęście można to szybko poprawić.
Osoby posiadające KRETA lub nawet Jabla, nie powinny mieć kompleksów.
Co do cewki ramowej, to można ja dorobić do prawie każdego ''PIKACZA''
Napisano
słuchaj psioter5, po co szukać schematów?, elektronikę dostaniesz ode mnie, cewki o różnej wielkości do PI od czasu do czasu pojawiają się na znanym portalu aukcyjnym, cena to około 40PLN, lepiej kupić oryginał niż bawić się w nawijanie swojej. Jeżeli nie masz o tym pojęcia, to tylko to spierniczysz. Rozejrzyj się za jakąś obudową do el. i stelażem i to wszystko.
Napisano
Rama 1m/ 1m, Łapie puszkę po piwie z ok 50-60 cm (w zależności od elektroniki ) mniejszych przedmiotów prawie nie zauważa. Należy też uwzględnić, że ramy raczej nie ciągnie się po ziemi.
Jan-80 (jeżeli to odniesienie do mojego postu )...a złożonych jabli nie ma ??? Po za tym, autor wątku chce zbudować sobie wykrywacz, więc przypuszczam, że ''budowa'' oznacza również złożenie elektroniki.
Budowa cewki ramowej, wymaga dużo pracy i jeszcze więcej wyobraźni, ale do odważnych świat należy.
Napisano
aż tak odważny nie jestem :D otrong nie przypuszczałem ze elektronika od ciebie jest już sprawna, ok wiec jak przyjdzie to kupuje cewkę pudełko stelaż i składam maszynę. jan-80 niestety na dwie wykrywki się nie połapie ale moja kobitka powiedziała że jak jej czegoś fajnego nie zmontuje to biada ze mną :)
  • 3 weeks later...
Napisano
Odświeżam temat.Bardzo dziękuje koledze otrong za elektronikę.Złożyłem pulsara 4 i działa na cewce 22cm zasięgu nie ma powalającego, dla tego chce zrobić ramę waham się nad kwadratem od 70cm ramie do 1.5m. Kolega jan-80 pisał że budowa takiej cewki to nie lada wyczyn? Czy na prawdę aż tak ciężko jest? No i przede wszystkim zależy mi na tym żeby wykrywał tylko duże przedmioty minimum puszka i większe. słyszałem że pulsar to prawie to samo co jabel, czy ktoś słyszał jakie głębokości osiągają te wyrywki na takich cewkach?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie