Dakor! Napisano 30 Grudzień 2010 Autor Napisano 30 Grudzień 2010 znalazłem dwa pociski od naboju mauser. Różnią się budową dna. Na pociskach nie widać żadnych kodów (kolorów), na łuskach brak widocznych kodów. Czy różnica w budowie to niedoróbka czy są to różne pociski?
karabin Napisano 31 Grudzień 2010 Napisano 31 Grudzień 2010 Różnica jest na pewno w wadze pocisków ,mogą się różnić też rdzeniem,do końca też nie wiadomo co mają w środku.pzdr.
Ave Danzig Napisano 31 Grudzień 2010 Napisano 31 Grudzień 2010 Wada czego ? Takie pociski są powrzechnie spotykane i nie ma w tym nic dziwnego. Jak już pisałem na 99% pociski z rdzeniem stalowym (kolega Dakor może dokładnie sprawdzić i czymś podłubać) Wg. mnie to pociski z dwuch różnych wytwórni które miały różniące się techniki ich produkcji i tyle.
Ave Danzig Napisano 31 Grudzień 2010 Napisano 31 Grudzień 2010 Sory, pomyłka z tą wadą ... niedoczytałem
Dakor! Napisano 30 Grudzień 2010 Autor Napisano 30 Grudzień 2010 znalazłem dwa pociski od naboju mauser. Różnią się budową dna. Na pociskach nie widać żadnych kodów (kolorów), na łuskach brak widocznych kodów. Czy różnica w budowie to niedoróbka czy są to różne pociski?
Ave Danzig Napisano 30 Grudzień 2010 Napisano 30 Grudzień 2010 Różnią się tylko kształtem stalowego rdzenia. Nie wiem czy miało to jakiś konkretny cel. Może takie zwężenie podwyższało prędkość pocisku.
Dakor! Napisano 30 Grudzień 2010 Autor Napisano 30 Grudzień 2010 jak widać moje pociski widoczne z boku są jednakowego kształtu, więc chyba to nie to
Dakor! Napisano 30 Grudzień 2010 Autor Napisano 30 Grudzień 2010 dodam że wyprodukowano w 1944 r w Presswerk GmbH, Metgethen, East Prussia, łuska stalowa wzmocniona, były takie tylko dwa w końcówce taśmy dlatego mnie to zaciekawiło
jan-80 Napisano 30 Grudzień 2010 Napisano 30 Grudzień 2010 Nie jestem pewiena ale to chyba niedoróbki
Pytanie
Dakor!
znalazłem dwa pociski od naboju mauser. Różnią się budową dna. Na pociskach nie widać żadnych kodów (kolorów), na łuskach brak widocznych kodów. Czy różnica w budowie to niedoróbka czy są to różne pociski?
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.