Skocz do zawartości
  • 0

Ozdoba, nasadka, ?????? Zdobne i dziwne...

Wyro

Pytanie

Napisano

Mosiądz, a w nim drzewo. Na kolejnym zdjęciu inny fragment, a wszystko stanowi całość (zapewne brakuje kilku elementów). Kontekst może być kolejowy i zapewne od II RP do PRL ze względu na zachowanie drewna, chociaż na terenach leśnych i podmokłych zachowuje się lepiej. Liczyłem na Powstanie Listopadowe, ale nie robię sobie złudzeń:) Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mnie oświecił i napisał co to jest lub czym to może być. Nie mam żadnego pomysłu na te przedmioty.

Z góry dziękuję za ID.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki, co prawda nie widzę tam takiego przedmiotu z trzema takimi elementami, ale jest taki jakby właśnie klimat. Pewnie masz rację, jest to od zabytkowego narzędzia żupniczego (wykonanego zapewne współcześnie) związanego z Wieliczką. Tylko właściwie skąd pewność, że to współczesne? Dodam, że kontekst znaleziska jest podwarszawski... leśny... patyna chyba jest za mało stara... ale nie wiem. W bagnistym lesie czasami się zachowują nieźle przedmioty.
Napisano

Mosiądz, a w nim drzewo. Na kolejnym zdjęciu inny fragment, a wszystko stanowi całość (zapewne brakuje kilku elementów). Kontekst może być kolejowy i zapewne od II RP do PRL ze względu na zachowanie drewna, chociaż na terenach leśnych i podmokłych zachowuje się lepiej. Liczyłem na Powstanie Listopadowe, ale nie robię sobie złudzeń:) Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mnie oświecił i napisał co to jest lub czym to może być. Nie mam żadnego pomysłu na te przedmioty.

Z góry dziękuję za ID.

Napisano

Aha, te pierwsze dwa zdjęcia warto powiększyć, ponieważ to dwie strony z rożnymi obrazkami". A to zdjęcie z góry.

Napisano
Dalej nie wiem co to, ale dostałem telefon od Przyjaciela, że przedmioty związane są z .... kopalnią soli w Wieliczce.
Napisano

A jak to było znalezione ? W jednym dołku czy w kilku? Jeśli w kilku to w jakiej odległości te dołki od siebie?"

Wszystko na ok. 50 cm 2, ale każdy przedmiot osobno. Ale jedna rozrzutka. Las. Poza tym nic z tych klimatów.

Mail od kolegi:

Coś związanego z żupnictwem, czyli górnictwem solnym. Na fotce masz herb Kopalni Soli w Wieliczce - te same atrybuty. Albo coś związanego z cechem górników solnych, albo np. pamiątka z Wieliczki."

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie