Skocz do zawartości
  • 0

miedziana ozdoba

Kolab

Pytanie

Napisano

Witam. Proszę o pomoc w identyfikacji tego znaleziska. Wydaje mi się, że może być to fibuła lub coś podobnego. Zastanawiam się czy nie jest to jakiś herb. Co możecie powiedzieć o tym przedmiocie może macie dostęp do jakichś herbarzy (wschodnia Polska/ Lubelszczyzna) lub internetowych linków, które mogą okazać się pomocne.

Jak na moje oko jest to ozdobna podkowa oraz bicz.
Kolorystyka jak widać: ciemny niebieski, jasno-niebieski czerwony i biały.

Z jakiego okresu może pochodzić?

Pozdrawiam

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
na razie - brak id...

po zestawieniu fotek - wyszło, że występują co najmniej dwa wykonania w trzech wariantach kolorystycznych.

trzeba czekać...
daj fotki drugiej strony wyjaśniające kształt zakrętki"...
Napisano
Na każdej z wersji (na podkowie) znajduje się zawsze siedem kwiatów. Siedem jak wiadomo to także symboliczna liczba wiązana z pomyślnością i szczęściem. Więc może być to dodatkowe wzmocnienie symbolu podkowy ale także może oznaczać numer kompanii lub czegoś innego oczywiście może być to także przypadek ... choć widać tu sporą konsekwencję. Nie bez znaczenia mogą być także 3 kropki, które znajdują się na rękojeści. (lub 4 jeśli uznamy, że jedna jest zakryta lub znajduje się w koronie). W jednej z wersji, gdy nie ma ich na rękojeści pojawiają się w koronie" (zwieńczeniu).

Fotkę mocowania podeślę jutro.

Pozdrawiam
Napisano

Witam. Proszę o pomoc w identyfikacji tego znaleziska. Wydaje mi się, że może być to fibuła lub coś podobnego. Zastanawiam się czy nie jest to jakiś herb. Co możecie powiedzieć o tym przedmiocie może macie dostęp do jakichś herbarzy (wschodnia Polska/ Lubelszczyzna) lub internetowych linków, które mogą okazać się pomocne.

Jak na moje oko jest to ozdobna podkowa oraz bicz.
Kolorystyka jak widać: ciemny niebieski, jasno-niebieski czerwony i biały.

Z jakiego okresu może pochodzić?

Pozdrawiam

Napisano
u góry icza" (jasny niebieski) może być to jakaś forma korony? Może bicz i podkowa to jakieś symbole... każde strzępki informacji mile widziane.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie