michal1514 Napisano 20 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 20 Grudzień 2010 Witam!Jakoby iż nieuchronnie i wielkimi krokami zbliżają się do Nas święta a ja mam na stanie kilka słoików miodu to postanowiłem zrobić jakąś naleweczkę.Ale potrzebuje jakiegoś przyjemnego i orginalnego przepisu.Na internecie tych przepisów jest niewiele i ograniczają się do zalania miodu spirytusem, dodania skurek pomarańczy i ot wszystko. Wiem, że na tym forum jest trochę amatorów takich wyrobów i właśnie do nich zwracam się z prośbą o podanie jakiegoś ciekawego przepisu na nalewkę miodową.Jeśli okaże się, że jedynym przepisem jest ten opisany wcześniej no to ostatecznie go zastosuję :). Czekam na pomysły i pozdrawiam : ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aspiko Napisano 20 Grudzień 2010 Share Napisano 20 Grudzień 2010 Polecam tzw krupnik http://www.gotujmy.pl/krupnik-,przepisy,29523.html tradycyjna polska nalewka miodowa.Smacznego degustowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 20 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 20 Grudzień 2010 Tak ale z tego co widzę to to się pija najlepiej jako bardzo gorący dodatek do wódki. A ja bym wolał coś po prostu do picia zamiast np. wina :).Ale i tak dzięki za przepis bo dość ciekawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy.onyx Napisano 20 Grudzień 2010 Share Napisano 20 Grudzień 2010 Cztery do sześciu bardzo dojrzałych pomarańczy, szklanka miodu, pół litra własnego samogonu, przyprawy korzenne ( goździk, kawałek kory cynamonu, anyż gwiaździsty) Wycisnąć sok z pomarańczy ( ja pomarańcze przechowuje około 2 tygodnie w ciepłym przewiewnym i suchym miejscu tak by jeszcze dojrzały a nie zgniły ) dodać miód i przyprawy cztery goździki, 10cm kory cynamonowca, gwiazdkę anyżu. Przelać do słoja i macerować 2 tygodnie. Smak wymaga czasu niestety :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draven85 Napisano 20 Grudzień 2010 Share Napisano 20 Grudzień 2010 Dobrą miodówkę piłem w Chorwacji, może jak poszukasz na forach poświęconych temu regionowi to gdzieś się przepis znajdzie.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 21 Grudzień 2010 Share Napisano 21 Grudzień 2010 http://www.alkohole-domowe.com/nalewka/nalewki-zdrowotne.htmlTu są w miarę ciekawe przepisy. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carabus Napisano 21 Grudzień 2010 Share Napisano 21 Grudzień 2010 Panowie jaka skórka pomarańczowa jakie goździki i inne tałatajstwo ??? kto s staropolskiej kuchni miał dostęp do pomarańczy? Śmiech pusty ogarnia jak czyta się przepisy o „starpolskiej kuchni” z tymi wszystkimi udziwnieniami. A przepis proszę bardzo – staropolski – podstawa to dwa składniki dobry bimber – bimber a nie spirytus czy wódka bo wyjdzie kicha. I miód – wyłącznie ciemny – najlepszy gryczany, wielokwiatowy najgorszy spadziowy, lipowy, rzepakowy. Najpierw robimy „wsad zapachowy” – suszone maliny, jeżyny, żurawina, jałowiec, gorczyca, mięta, kminek – żadnych dziwolągów z pomarańczy!! ucieramy w możdzierzu i zalewamy ok. 05, litra bimbru – niech się przeżera. Po około 2 tygodniach zabieramy się za miód.Miód najpierw trzeba sklarować – jeśli tego nie zrobimy nalewka będzie mętna - czyli bierzemy garnek z wodą duży – do niego wkładamy mniejszy z miodem i delikatnie podgrzewamy do około 50 stopni – to tak temperatura gdzie do garka z midem da się jeszcze wsadzić palec, aż na powierzchni zaczną pokazywać się „fuzle”- resztki woszczyny, elementów organicznych itp. nie można dopuścić do zagotowania miodu straci swój aromat i właściwości. Gdy na powierzchni przestaną się pojawiać i zniknie piana miód wystawiamy do ostygnięcia. Chłodny ale jeszcze płynny miód łączymy z przecedzonym przez gazę „wsadem” potem dodajemy resztę – i gotowe. Osobiście wsad zawsze tylko uzupełniam dosypując raz tego raz czegoś innego – choćby latem garść poziomek, jagód, jeżyn, parę młodych pączków sosny i trzymam to w 3 litrowym słoju. Bukiet i zapach w połączeniu z miodem i bimbrem obłędny.Próbowałem robić na kupnym – wychodzi zbyt „sterylne”. I precz z pomarańczami – jak mawiał pewien gosć: cudze chwalicie swego nie znacie sami nie wiecie co posiadacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 21 Grudzień 2010 Share Napisano 21 Grudzień 2010 może nie staropolskie ale...kiedy już posiadamy procenty z miodem...użyć z piwem wyraźnie chmielowym(ważne)200 ml na litr piwaprzed spożyciem wlać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadziu6 Napisano 21 Grudzień 2010 Share Napisano 21 Grudzień 2010 Kopi. Komu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 21 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2010 Ok dzięki panowie za przepisy :).Na pewno któryś zastosuje i napiszę jakie były wrażenia z degustacji :).Jak ktoś coś jeszcze wymyśli to proszę pisać.Ja tymczasem życzę Wesołych Świąt :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy.onyx Napisano 21 Grudzień 2010 Share Napisano 21 Grudzień 2010 Nigdzie nie napisałem że to staropolski przepis. Sam go wymyśliłem i pod mój smak więc proszę nie krytykować jeśli się nie spróbowało. Przypomina mi to kapryszenie rozpieszczonego dziecka które na hasło spróbujesz" mówi że nie lubi mimo że wcześniej nie próbowało. Polecam najpierw przeczytać dokładnie ze zrozumieniem, pomyśleć i dopiero odpowiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fred72 Napisano 23 Grudzień 2010 Share Napisano 23 Grudzień 2010 polecam książkę TEOFILA CIESIELSKIEGO MIODOSYTNICTWO sztuka przerabiania miodu i owoców na napoje. pierwsze wydanie w 1925 r.są powojenne przedruki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.