Lelosław Napisano 18 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 18 Grudzień 2010 Witajcie,właśnie zauważyłem na allegro aukcję z ciekawym pasem, oryginalnym polskim z września 1939 roku. Ja kolekcjonuję sprzęt co prawda dla rekonstrukcji RKKA, ale polskie i radzieckie pasy skórzane dla szeregowców różniły się tylko kolorem (polski jaśniejszy). Na wszelki wypadek jednak postanowiłem zapytać - co sądzicie o tym pasie?Oto on:http://allegro.pl/skorzany-pas-glowny-szeregowca-125cm-szyty-i1362263066.htmlLiczę na szybką odpowiedź, aukcja kończy się jutro;)Pozdrowienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 18 Grudzień 2010 Share Napisano 18 Grudzień 2010 Polski był koloru naturalnej skóry, i w zależności od tego jak był traktowany, taki kolor przybierał.Wz. 31 miał szerokość 4.5cm, wz. 36 - 5cm.Pas z aukcji może być powojenny (lata `50-te), ponieważ po wojnie przez krótki okres produkowano pasy identyczne jak przed wojną.Ciężko to ustalić kiedy nie widać wytłoczeń i pieczątek. pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 18 Grudzień 2010 Share Napisano 18 Grudzień 2010 Lelosław, skąd wiesz, że pas z aukcji jest przedwojenny, (bo tak napisano w opisie aukcji?)?Przecież na pierwszy rzut oka widać, że to powojenna robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 18 Grudzień 2010 Share Napisano 18 Grudzień 2010 MAB, a co powiesz o tych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 18 Grudzień 2010 Share Napisano 18 Grudzień 2010 2# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 18 Grudzień 2010 Share Napisano 18 Grudzień 2010 różnią się czymś od przedwojennych?pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 18 Grudzień 2010 Share Napisano 18 Grudzień 2010 Do RKKA pasek ujdzie, na koniec wojny świetny. Tak jak do 1941 roku Rosjanie utzrymali dosyć sztywno regulaminy mundurowe, tak po inwazji niemieckiej wszystko poszło w diabły i jednolitość umundurownia w Armii Czerwonej kulała (patrz niezliczone fotografie z tego okresu). Tyle w kwestii przydatności paska do rekonstrukcji.Nawet nie wiedziałem, że po wojnie robiliśmy pasy w całości szyte. Człowiek uczy się całę życie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 18 Grudzień 2010 Share Napisano 18 Grudzień 2010 8total4, już odpowiadam...Twoje pasy nie są zgodne z wymogami przedwojennego WP.Przed wojną polskie pasy nie miały tego krótkiego, środkowego przeszycia na zawinięciu skóry (i to jest chyba najbardziej charakterystyczne).Szlufki też wyglądają nieco inaczej.Może to kwestia zdjęcia, ale generalnie miały 1,5cm szerokości, a odciśnięcia w skórze były blisko krawędzi.Policz też liczbę dziurek.Powinno być ich 8.R51, pasy tuż powojenne były szyte w całości.Potem chyba weszło w użycie nitowanie zawinięcia skóry pod klamrę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomala_kikol Napisano 18 Grudzień 2010 Share Napisano 18 Grudzień 2010 Reasumując.... Moim zdaniem pas nadaje się na RKKA w 100%. Ważne, że jednobolcowy skórzany nie nitowany. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 18 Grudzień 2010 Share Napisano 18 Grudzień 2010 MAB to są prawdopodobnie wz. 36/52dlatego pytałem.dzięki.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.