Manierkarz Napisano 17 Grudzień 2010 Autor Napisano 17 Grudzień 2010 Witam !Na zdjęciu widnieje mój pradziadek :)Prosiłbym o identyfikacje stopnia i tych odznak.Pradziadek służył w 15 Wielkopolskiej Brygadzie Kawalerii, walczył nad Bzurą. Pozdrawiam
njorl Napisano 17 Grudzień 2010 Napisano 17 Grudzień 2010 Odznaka wygląda na odznakę pamiątkową szwadronu pionierów.Pozdr.,MJU
Manierkarz Napisano 17 Grudzień 2010 Autor Napisano 17 Grudzień 2010 Przepraszam za błąd wyżej - zmęczony jestem :)Nie 15 Wielkopolska brygada kawalerii a 15 pułk ułanów Poznańskich. Pułk wchodził w skład WBK.Pozdrawiam i proszę o identyfikacje stopnia i reszty odznak.PS: Ten szwadron pionierów mi coś nie pasuje :)
kowalinho Napisano 17 Grudzień 2010 Napisano 17 Grudzień 2010 Za wersją ze szwadronem pionierów przemawiają również proporczyki - szkarłatno-czarne. Widać, że na zdjęciu dolna barwa jest czarna, a górna jaśniejsza.Oznaka kołnierzowa wygląda mi na oznakę Szkół jazdy dla podoficerów kawalerii.Informacje pozostałe - starszy szeregowy, kurtka szeregowego wz19, Państwowa Odznaka Sportowa.
stock84 Napisano 17 Grudzień 2010 Napisano 17 Grudzień 2010 Jakby nie patrzeć odznaka wygląda tak jak kolega wyżej wspomniał na odznake pamiątkową szwadronu pionierów
kowalinho Napisano 17 Grudzień 2010 Napisano 17 Grudzień 2010 W Poznaniu stał 3 Szwadron Pionierów, który wyszedł w pole razem z 15 PU w ramach Wielkopolskiej BK.
Manierkarz Napisano 17 Grudzień 2010 Autor Napisano 17 Grudzień 2010 Ciekawy jestem jak on dostał tego starszego szeregowego jak na konia nie potrafił wsiąść i wsiadał odwrotnie :) Pionierzy jakie wykonywali zadania w 1939 i w ogóle ?Pozdrawiam
kowalinho Napisano 17 Grudzień 2010 Napisano 17 Grudzień 2010 Szwadrony pionierów powstały na początku lat dwudziestych przy okazji likwidacji szwadronów technicznych (sekcje pionierów i plutony łączności zostały) z jednostek kawalerii samodzielnej (pułki szwoleżerów i ułanów, PSK nie miały szwadronów technicznych).Zajmowały się sprawami zbliżonymi do jednostek saperów, ale w skromniejszym zakresie i z uboższym wyposażeniem.
Manierkarz Napisano 18 Grudzień 2010 Autor Napisano 18 Grudzień 2010 Jeśli był starszym szeregowcem to mógł dowodzić jakąś drużyną jako pod oficer czy był na równi z szeregowymi ?Pozdrawiam
kowalinho Napisano 18 Grudzień 2010 Napisano 18 Grudzień 2010 A tak ciężko jest sprawdzić, czy starszy szeregowy jest podoficerem?
Manierkarz Napisano 18 Grudzień 2010 Autor Napisano 18 Grudzień 2010 Na 2rp się nie znam i się przyznaje,pochopnie to pytanie zadałem :)Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie odpowiedzi i pomoc
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.