Skocz do zawartości
  • 0

pozostałości niemieckiej tablicy z mogiły

Samson

Pytanie

Napisano

Witam, proszę o pomoc przy resztach tablicy, która zastała zdewastowana. Mogiła znajduje się na prawosławnym cmentarzu historycznym (powiat włodawski). Szukałem resztek tablicy, z grabkami wkoło owego miejsca, niestety znalazłem tylko fragment na którym było widoczne - 3D. Czy te 3D, może oznaczać trzecią dywizję?
Może ktoś jest w stanie odczytać resztki napisu obciętego w połowie?

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pierwsze słowo to chyba apfere" - dzielni, ostatnie Krieger" - wojownicy, na pierwszowojennych cmentarzach niemieckich używane często jako określenie poległych żołnierzy.
Napisano
Dzięki Panowie za pomoc. Postaram się tam jeszcze poszukać resztek tablicy. Może udało by się ją odtworzyć. Pozdrawiam.
Napisano

Witam, proszę o pomoc przy resztach tablicy, która zastała zdewastowana. Mogiła znajduje się na prawosławnym cmentarzu historycznym (powiat włodawski). Szukałem resztek tablicy, z grabkami wkoło owego miejsca, niestety znalazłem tylko fragment na którym było widoczne - 3D. Czy te 3D, może oznaczać trzecią dywizję?
Może ktoś jest w stanie odczytać resztki napisu obciętego w połowie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie