Skocz do zawartości

PzKpfw IV wanna

khaki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie do zaznaczonej części wanny na rysunku.
Czy wiecie kiedy wprowadzono zmiany?
Przedstawiony rysunek przedstawia Ausf. J.
Czy Ausf. H także pojawiał się w takiej wersji wanny?

Pozdrawiam

Mariusz

Jestem w stanie uwierzyć w takie wytłumaczenie, iż modyfikacja ta przyśpiesza budowę wanny ale zwiększa zużycie materiału. Wersja J jest w końcu pewnym uproszczeniem H.
Czy można więc przyjąć, że od wersji Ausf. J miała miejsce ta modyfikacja i wanny Ausf. H powinny mieć ścięty ten element?
A odróżnić się da jest kilka detali :). Oczywiście mówimy o pełnych kompletnych pojazdach, nie po remoncie itp. .

Masz niewątpliwie rację. Przejrzałem to co się dało i ta zmiana konstrukcyjna jest faktem. Widać to prostowanie" min. na fińskim Ausf.J. Dotyczy chyba kadłubów ostatniej serii.
Dla mnie odróżnienie późnej Ausf.H od Ausf.J wciąż stanowi problem. Jedyny szczegół to brak tłumika układu wydechowego silnika napędzającego wieżę, ale tego nie widać z boku kadłuba.

Jedna kwestia mnie nadal nurtuje. Czy występowały modele z taką wanną ale resztą osprzętu sugerującą na Ausf. H ?
Ja osobiście spotkałem kilka rycin opisanych wersją H ale z wanną ie ściętą", inna sprawa czy autor leniwie nie sprawdził stosowności swojego opisu.
Wiem, że ten detal jest trochę kiepsko widoczny na zdjęciach ale czy ktoś ma w swoich zbiorach jakiś dowód rozstrzygający.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie