marcin 1984 Napisano 13 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2010 Czy ktoś ma doświadczenie w usuwaniu starych powłok lakierowych z drewnianych przedmiotów? Drewno jest bardzo stare i mocno wysuszone oraz miejscami delikatnie się kruszy. Warstwa substancji którą jest pokryte wygląda jak stary lakier chodź tak na prawdę nie jestem pewien co to jest ale przy mechanicznym usuwaniu odchodzi jakby to nie był lakier a popularny klej butapren tzn odrywa się małymi ciągnącymi płatami. Zależy mi żeby się tego pozbyć nie ingerując w drewno i tu moje pytanie, mianowicie czy środek scansol nada się do takiego zabiegu? Od razu zaznaczam że żaden papier ścierny nie wchodzi w grę. Liczę na Waszą pomoc. Z góry dzięki.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 13 Grudzień 2010 Share Napisano 13 Grudzień 2010 Skansol nadaje się doczyszcenia drewna. Nie wiem co to jest ale jak się kruszy to po zdięciu farby może się rozpaść. Jakto jest jakiś świątek lipowy to zostaje lupa i ręczne odłupywanie skalpelem po odrobince.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cygan715 Napisano 13 Grudzień 2010 Share Napisano 13 Grudzień 2010 Kolego może być to wosk. Stare meble były woskowane na gorąco.Musisz poszukać książki o konserwacji starych mebli, tam będzie podane jak usunąć różne powłoki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 14 Grudzień 2010 Share Napisano 14 Grudzień 2010 polecam aceton :) ale ostroznie jezeli to jest naprawde wartosciowe drewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 14 Grudzień 2010 Share Napisano 14 Grudzień 2010 Możliwe,że jest to politura,jeśli tak to denaturatem można ją potraktować.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 14 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 14 Grudzień 2010 Ok, dzięki wszystkim za rady. Najpierw zobaczę czy scansol coś zdziała. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.