Skocz do zawartości
  • 0

Szabla napoleońska

akak9691

Pytanie

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tasak (pół szabla) był pierwotnie tanią bronią piechoty. Akurat ten model był długo produkowany dla wszelkich służb. Miedzy innymi dla przedwojennej policji warszawskiej, tyle że jego zastosowanie było wtedy bardziej jak obecna pałka. Nie musi być wojskowy, może być dla jakieś strarzy leśnej czy portowej.
Wojtek
Napisano
W polskiej nomenklaturze bronioznawczej nie ma czegoś takiego jak szabla- tasak, sa albo szable, albo tasaki. Tasak charakteryzuje się prostą, jednosieczną głownią i symetryczną lub asymetryczną rękojeścią.
Szabla posiada z reguły asymetryczną rękojeść (choć wyjątkiem sa wczesne szable - XV w. o rękojeści mieczowej) i zakrzywiona głownię jednosieczną.
Czy głownia się rozszerza ku sztychowi? Ma piłę? Oznaczenia francuskie raczej nie są, rosyjskie wykluczone, obstawiałbym Prusy. Co za bicie jest u nasady głowni? Na tym zdjęciu tylko majaczy... Może taka mała koronka;)?

Kordy o mosięznych rękojeściach używano szeroko od XVIII wieku do końca XIX w wielu armian tak w Europie jak i poza nią. Potrzebne jest zdjęcie całości, żeby coś powiedzieć.
W ciemno datowałbym to cacko na okolice połowy XIX wieku.
Pozdrawiam
Napisano
Mam przed sobą trzytomowe dzieło G. Meiera Preussische Blankwaffen, jak się kolega pospieszy z nadesłaniem zdjęcia, to szybko zidentyfikujemy ten tasaczek...
Napisano
akak
To ja mam taką propozycję:
pokaż to cudo w całości żeby koledzy specjaliści od broni białej pomogli je zidentyfikować (rodzaj broni; przeznaczenie: piechota, kawaleria; datowanie). Potem pomożemy z biciami.
np.
8 pułk huzarów, 2 eskadron, 130 numer porządkowy - bicia nie wyglądają na z okresu napoleońskiego

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie